IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ може да възстановят някои затворени атомни централи, за да изпълнят целите за емисии

Около дузина реактори в САЩ бяха затворени от 2013 г. насам поради конкуренцията от страна на енергията, работеща с природен газ, и увеличените разходи за безопасност

22:30 | 05.06.24 г. 1
Снимка: Scott Olson/Getty Images
Снимка: Scott Olson/Getty Images

САЩ може да съживят някои от наскоро пенсионираните ядрени централи, за да помогнат за посрещането на нарастващото търсене на електроенергия с нулеви емисии, или да добавят реактори към съществуващи обекти, заяви министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм в интервю, цитирана от Ройтерс.

Администрацията на президента Джо Байдън вярва, че ядрената енергия е от критично значение, за да се изпълнят целите за намаляване на парниковите газове и за декарбонизиране на икономиката до 2050 г. с цел борба с климатичните промени. Индустрията обаче е възпрепятстване от високите разходи за ново строителство.

„Наистина мисля, че може да се завърнат“, каза Гранхолм за някои затворени атомни централи.

Службата за кредитни програми (LPO) към Министерство на енергетиката през март емитира условен заем за 1,52 млрд. долара на Holtec International, за да преотвори затворения реактор Palisades в Мичиган. Това може да стане първата ядрена централа в страната, която ще стартира работа отново, след като е била затворена. Централата, която спря дейност през 2022 г., сега се нуждае от одобрение от Комисията за ядрено регулиране, която следи за ядрената безопасност.

Гранхолм каза, че би била изненадана, ако LPO не разговаря с операторите на други затворени атомни централи из страната за преотваряне. Тя не назова конкретни, но каза, че не е част от преговори на Службата.

LPO не е разкрила статуса на молбите за заеми.

Около дузина реактори в САЩ бяха затворени от 2013 г. насам поради конкуренцията от страна на енергията, работеща с природен газ, и увеличените разходи за безопасност. Някои от тях са стигнали твърде далеч в извеждането от експлоатация, за да бъдат рестартирани.

Гранхолм каза, че капацитетът на ядрената енергия на САЩ също може да бъде разширен по рентабилен начин чрез изграждане на нови реактори към съществуващи обекти. Според нея около 30 площадки за електроцентрали в САЩ са лицензирани или имат разрешение за изграждането на повече реактори.

Джоузеф Домингес, главен изпълнителен директор на Constellation Energy, американската компания с най-голямо производство на ядрена енергия, каза в разговор около финансовия отчет миналия месец, че рестартирането на първи блок на централата Three Mile Island в Пенсилвания ще бъде една от многото възможности, за които компанията ще помисли, след като Palisades получи заем.

Блокът, който е отделен от реактор в Three Mile Island, който през 1979 г. претърпя частичен ядрен срив, затвори в края на 2019 г.

Constellation не отговори веднага на искане за коментар.

Критиците на ядрената енергия казват, че изграждането на нови реактори е твърде скъпо и твърде бавно в сравнение с вятърните и слънчеви ферми, съчетани със съхранение на батерии, и отбелязват, че това генерира дълготрайни радиоактивни отпадъци.

Два нови реактора в завода Vogtle в Джорджия, които стартираха работа през 2023 и 2024 г., изостанаха с години от графика и надхвърлиха с милиарди долари бюджета, като потребителите поеха част от разходите.

В момента не се строят реактори в САЩ.

Гранхолм посочи, че вторият нов реактор на Vogtle е бил с 30% по-евтин от първия поради научените поуки.

Тя също така каза, че някои големи потребители на електроенергия може да са готови да платят „зелена премия“ за ядрена енергия, тъй като реакторите генерират електричество почти без емисии и се считат за източник на надеждна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 05.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 месеца
Глупости, разрушете ги и на тяхно място насейте панелки. Нали, зелкич? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още