IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай заработи най-големият соларен парк в света

Съоръжението в Синдзян е достатъчно мощно, за да отговори на нуждите от електроенергия на страна с размерите на Люксембург или Папуа Нова Гвинея

14:58 | 05.06.24 г. 8
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият соларен парк в света беше въведен в експлоатация в Китай, като съоръжението е способно да захранва малка страна с годишен капацитет от над 6 млрд. киловатчаса, съобщава Independent.

Паркът, който се намира в пустинен район в северозападната провинция Синдзян, обхваща 809 млн. кв. м, приблизително площта на Ню Йорк.

Комплексът с капацитет от 5 гигавата (ГВт), който беше свързан към китайската мрежа в понеделник (3 юни), е достатъчно мощен, за да отговори на нуждите от електроенергия на страна с размерите на Люксембург или Папуа Нова Гвинея.

Китай е водеща страна в света по отношение на внедряване на слънчева енергия, като увеличи капацитета си през 2023 г. с повече от 50%.

Новият соларен парк изпреварва подобни проекти като Ningxia Teneggeli и Golmud Wutumeiren, които също се намират на китайска територия, превръщайки се в най-голямото соларно съоръжение в света.

Неотдавнашен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) описа стремежа на Китай към разширяване на индустрията на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) като „изключителен“, като страната пусна в експлоатация толкова нови слънчеви мощности миналата година, колкото останалият свят успя да инсталира през 2022 г.

„На Китай се падат почти 60 процента от новия капацитет на възобновяема енергия, който се очаква да започне да функционира в световен мащаб до 2028 г.“, става ясно от доклада на МАЕ.

„Ролята на Китай е от решаващо значение за постигането на глобалната цел за утрояване на ВЕИ, тъй като страната се очаква да инсталира повече от половината от новия капацитет, необходим в световен мащаб до 2030 г. В края на прогнозния период почти половината от производството на електроенергия в Китай ще идва от възобновяеми източници", добавя МАЕ.

Анализ на водещия производител Longi Green Energy Technology през 2023 г. изчисли, че монтирането на слънчеви панели по покривите на къщите и останалите сгради в Китай ще произведе достатъчно електричество за захранване на всички домакинства в Китай и Югоизточна Азия, взети заедно.

Масивното нарастване на производството на слънчеви панели в Китай предизвика неотдавнашни опасения, че свръхкапацитетът може да доведе до търговско напрежение в резултат на пренасищането на световния пазар.

Миналия месец, в опит да предотврати това, президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че митата върху вноса на китайски соларни клетки ще се удвоят от 25% на 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 1 месец
До: zelka007Виждам, че знаеш за сайта на "ЕСО". ...... а от енергетика разбираш ли или си се ограничил до "четене" (явно в случая без разбиране).......?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
тошко_стоте_акаунта
преди 1 месец
До: 6 кръглоземец, "чете ли , че е пустиня" - хммм, интересно!! Ти понеже си факир на числата, по твоята логика |пустиня=соларен парк=пустиня| , ще ми доложиш ли, колко кв.километра пустиня и колко кв.километра соларни паркове имаме в България, че ме мързи да гуугленствам, при положение, че имаме такъв интелект тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 1 месец
До: cyclop ... там по принцип не е расло трева , не знам чете ли , че е пустиня ... или си шляпаш така 1 към 100 , за участие ... вчера имах рЕдкото щастие да слушам плocкоземци на живо , които ми обясняваха за това , че водата по принцип била плоска , но земята е на полуобли парчета и плува в нея и България е отделен остров , стабилен остров . не бяха пийнали , държа да отбележа ... не знам да рева ли да се смея ли ... ти привърженик на коя теория си ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
53a88c6dbc
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
cyclop
преди 1 месец
Ето на снимката... Зеленото бъдеще... Да спасяваме клаймъта... Там трева повече няма да порасте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 20
zelka007
преди 1 месец
До: evlogi ... защо винаги първосигнално пляскаш некви цифри , без да си правиш трудът да погледнеш зад тях ... четете и китайско инфо , дето вика форумният плocкоземец aldy ... факт , строят нови въглищни централи . но !! така като въвеждат десетки гигавати , така миналата година са спрели 70ГВт стари , малки и нефективни ТЕЦове . а новите са хибриди , обикновено комбинирани с фотоволтаични паркове , понякога и с вятърни , а повечето и със съоръжения за улавяне на СО2 ... и там има квоти :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
evlogi
преди 1 месец
After the permitting spree of the past year, China currently has 243 GW of new coal power plants under construction, or permitted for construction. When plants currently announced or in the preparation stage but not yet permitted are included, this number rises to 392 GW of capacity at 306 different coal power plants.Aug 28, 2023 (source, global energy monitor).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 25
zelka007
преди 1 месец
хихи ... ЕСО в 15:00 , ФЕЦ 56% - 2,267ГВт ... :))) ... дерзайте друзя-газовици ... а в 12:00 , 13:00 и 14:00 по над 2,500ГВт ... два хилядника и половина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още