IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намалява износа на петрол през май, за да изпълни обещанията към ОПЕК+

Приходите отчитат незначителен ръст заради поскъпването на суровината през изминалата седмица

21:14 | 04.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на руски петрол през морските терминали намалява през последните четири седмици, отчита Bloomberg на базата на движението на танкерите и заявките при търговците и логистичните компании. Според данните в седмицата 27 май - 2 юни износът остава без промяна - 3,22 млн. барела на ден, а за последните четири седмици има понижение в рамките на 115 хил. барела на ден до 3,27 млн. барела на ден.

Вероятно този спад е породен от желанието на Москва да компенсира април, когато ангажиментите към ОПЕК+ бяха надхвърлени. Според изчисленията на Bloomberg износът на руски петрол е надхвърли със 120 хил. барела на ден целите за април. През май обаче има доставките са със 170 хил. барела по-малко от ограниченията.

Въпреки че износът се запазава без промяна, приходите от търговията в руската хазна се увеличават до 1,57 млрд. долара в изминалата седмица, спрямо 1,56 млрд. долара в предходната седмица (20-26 май). Причината е малък ръст в цената на руския петрол. Приходите засега обаче остават далеч от пика от 2,17 млрд. долара, записан през юни 2022 година.

Основните пазари на Русия остават Индия и Китай - в тази посока са насочени 2,93 млн. барела на ден през миналата седмица. В Европа Турция е единственият купувач на руски петрол през морските терминали, за където доставя по 340 хил. барела на ден през май. В началото на 2023 година Русия загуби и пазарите в Полша и Германия, където досавяше по 500 хил. барела на ден през петролопровода "Дружба".

Русия тества докъде ще стигнат САЩ с налагането на своите вторични санкции, пише още Bloomberg и отчита движението на два кораба, поставени под ограничения, чиито регистрации и имена бяха сменени. В момента те пътуват в Червено море и се чака реакцията на купувачите и Вашингтон на това нарушение на санкционния режим.

Москва намира и още начини за избягване на санкциите като например претоварването на корабите в открито море. Bloomberg отчита, че товарите се прехвърлят вече в близост до бреговете на Мароко, след като Гърция започна да провежда военни учения в зоните, където се извършваше тази дейност.

Оман е друга, нова"звезда" при търговията на Русия, използвана за преодоляване на ограниченията на Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още