IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите преодоляха несигурността от аварията в газови съоръжения в Норвегия

В понеделник цената на газа записа връх от началото на годината, но търговията вече се успокоява

13:13 | 04.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В понеделник (3 юни) цената на газа записа най-високото си ниво от началото на декември 2023 година - малко над 38,50 евро за мегаватчас, след като авария в съоръжения в Норвегия спряха износа на газ към Великобритания. Ремонтът продължава и операторът Gassco съобщи, че работата ще бъде възстановена най-рано на 7 юни, или с два дни повече от предвиденото, пише Ройтерс.

Проблемите са започнали още в неделя (2 юни), казват още от компанията и допълват, че е засегнат газопровод, свръзващ офшорната платформа Sleipner Riser на Equinor с Великобритания.

Спрените доставки за кратко предизвикаха нестабилност на европейските газови пазари, особено след като се насложиха и други фактори - голямото търсене на втечнен газ в Азия, както и начелото на сезона на нагнетяването в европейските газохранилища. Още до края на деня търговията се успокои, поскъпването от малко над 12% беше преодоляно и газът затвори с цена от малко над 36 евро за мегаватчас, или ръст от 5,8%, на нидерландската борса TTF.

В сутрешните часове във вторник тенденцията продължава и цената вече е под 34 евро за мегаватчас.

Индексът е референтен за повечето договори за доставка на природен газ в ЕС.

Норвегия стана водещ доставчик на природен газ за Европа след пълномащабните военни действия, които започна Русия в Украйна. Страните разчитат много и на втечнен газ от САЩ, както и от Катар и други източници. Досега ЕС не е налагала санкции по отношение на вноса на руски газ, но и не насърчава продължаването на отношенията с "Газпром", сочейки компанията като несигурен доставчик, след като газовият холдинг едностранно промени условията за доставка за своите клиенти в Европа през пролетта на 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още