IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ: Запорожката АЕЦ е много далеч от безопасен рестарт

Всички принципи на ядрената безопасност са нарушени в централата, казва директорът на агенцията

13:12 | 04.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Росатом" не планира да затвори Запорожката АЕЦ, но централата е много далеч от безопасен рестарт, коментира директорът на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси пред журналисти след първия ден от срещата на борда на институцията. Преди дни той разговаря с ръководителя на руската държавна корпорация Алексей Лихачов, а по-късно тази седмица планира и среща с украинския министър на енергетиката Херман Халущенко.

За да заработи отново, ядрената централа не трябва да бъде заплашена от бомби или други военни действия, заяви още Гроси, цитиран от Ройтерс.

Пред борда на институцията той отчете, че всички седем принципа на ядрената безопасност са нарушени в Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа. Предизвикателствата около централата са много - персоналът, веригите на доставки, поддръжката, мерките при аварийни ситуации, проверките и т.н, отчете още той в своя доклад, публикуван на страницата на агенцията.

От април всички шест реактора в централата вече са в т.нар. "студен режим", тоест в активната зона на реакторите са сложени контролни пръти, които да спрат реакцията на делене. Но съоръженията се нуждаят постоянно от охлаждане, което означава, че Запорожката АЕЦ трябва да има сигурен достъп до вода (компрометиран след разрушаването на стената на яз. Каховка) и до електрозахранване, което беше напълно прекратено поне осем пъти от началото на войната.

Запорожката АЕЦ беше окупирана от руските военни още в първите дни на войната - през март 2022 г. Последваха опити тя да бъде "откачена" от енергийната мрежа на Украйна и производството да бъде насочено за покриване на потреблението в Крим и останалите окупирани части от Украйна. Именно затова поетапно бяха прекъснати връзките с украинската енергийна мрежа. В момента централата се захранва само от един основен кабел (750 киловолта) от общо четири преди войната и един резервен.

По данни на украинската ядрена компания "Енергоатом" нивото на езерото, което охлажда блоковете, е стабилно в последните седмици - около 15 м. В студен режим водата, която се използва, е по-малко. Преди дни от Greenpeace съобщиха, че "Росатом" планира изграждането на водна помпа, за да се осигури вода за охлаждането на реакторите. Еколозите виждат в това първата стъпка към възстановяване на работата на централата и категорично осъждат тези планове. 

Според позицията на ядрените експерти от организацията поддръжката на централата не е адекватна през последните две години, липсват достатъчно служители, а и чисто правно Русия няма никакви основания за претенции над централата. Руският президент Владимир Путин подписа указ през октомври 2022 година, с който заяви, че централата е руска собственост.

От есента на 2022 г. експерти на МААЕ са на непрекъсната мисия в централата и за това време вече са се ротирали 45 екипа. След относителното спокойствие през 2023 г. още в началото на тази година те се оплакаха, че не получават достъп до всички части от централата и до служителите, съобщават за миниране на територия, макар и извън ядрените зони, за военни на територията на централата - фактори, които са нарушение на ядрената безопасност.

През април от МААЕ съобщиха и за дронове, които прелетяха над централата и се взривиха в близост до съоръженията, както и гърмежи от артилерийска стрелба в близост, но без да уточняват откъде идват атаките.

В централата все още работят украински специалисти, за които има данни, че членове на семействата им и деца са депортирани в Русия.

И Русия, и Украйна взаимно се обвиняват в обстрел на централата. Ядрената енергийна безопасност е една от точките, които Киев предлага да бъдат обсъдени на мирната конференция, която ще се проведе в средата на месеца в Швейцария.

МААЕ следи за работата на останалите четири ядрени централи на територията на Украйна. Гроси отбелязва в доклада си, че при всички тях се наблюдават затруднения при доставките и много високо ниво на стрес сред персонала.

Ядрените централи в момента са основен източник на електроенергия за Украйна, след като руските ракетни удари разрушиха напълно въглищните мощности и повредиха сериозно няколко основни водни централи. Така, дори и във време на война, страната започна да строи нови блокове - в Хмелницката АЕЦ по технологията АР1000. Киев преговаря с България за оборудването за АЕЦ "Белене", което също може да използва за довършването на тази електроцентрала.

Освен ядрените блокове другият източник на електроенергия са соларните панели, които успяват донякъде да покрият търсенето до вечерния пик. Но генериращите мощности не достигат и дори и с вноса от Европа "Укренерго" въвежда режим на тока вечер, за да могат да бъдат гарантирани обектите на критичната инфраструктура. И предупреждават, че това положение ще продължи дълго, вероятно години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още