IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авария в Норвегия връща страховете от свръхобвързаност с доставчика на газ

Волатилността се завърна на европейските пазари като през май газът поскъпна с 18 на сто

13:35 | 03.06.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ в Европа се повиши рязко - с почти 12% до 38,30 евро за мегаватчас, в обедната търговия на нидерландската борса TTF. Причината е авария в газови съоръжения в Нихамна, в резултат на която преносът на газ от норвежкото крайбрежие към Великобритания е преустановен, пише Bloomberg.

Ситуацията отново върна страховете от прекалената обвързаност от един доставчик на природен газ в Европа. След началото на войната в Украйна Старият континент вече разчита основно на тръбен газ от Норвегия, както и на доставки на втечнен газ от САЩ, Катар и други дестинации.  

Непланираното прекъсване на доставките от Норвегия съвпадна и с намалените количества втечнен природен газ, тъй като в момента увеличеното търсене в Азия повиши цените на този пазар. Това пренасочва част от танкерите, които първоначално бяха предвидени за Европа.

Потреблението на газ в Европа в момента не е голямо, но държавите започнаха кампаниите по нагнетяване на газохранилищата. Данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) показват, че към края на май съоръженията са пълни до 70% от капацитета си. За България този процент доближава 59 на сто.

Извън ЕС кампанията по нагнетяване също започна - в Украйна газохранилищата са пълни до 16% от капацитета си, но страната разполага с огромни съоръжения (над 33 млрд. куб. метра), оставали в наследство от времената, когато беше основното трасе на руския газ за Европа. В края на годината изтича договорът за транзит на газа от Русия към Европа и украинската страна заяви категорично, че няма да бъде подновен.

Заради различни фактори цената на газа в Европа отново започна да расте, след като през зимните месеци и в началото на пролетта се задържа на ниво под 30 евро за мегаватчас. Сега обаче спокойствието е нарушено и през май газът поскъпна с 18%, сочат още изчисленията на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Georgiev92
преди 1 месец
При очертаващата се криза с доставките на газ Какви са алтернативните енергийни източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
aida5
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
pinoccio
преди 1 месец
До: zelka007: Дъската ти лопа като по време на тайфунна буря и е на път да се откърти, не можеш да чуеш дори собствените си мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 1 месец
До: Tikva007 ... питаш в смисъл , дали някога в обозримо бъдеще ще стигнем справедлива диверсифицирана цена от 3000 евра за илядо ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 месец
*Непланираното прекъсване на доставките от Норвегия съвпадна и с намалените количества втечнен природен газ, тъй като в момента увеличеното търсене в Азия повиши цените на този пазар. Това пренасочва част от танкерите, които първоначално бяха предвидени за Европа.* - Някой ден да не тръгнат констатации под сурдинка, че Европа е имала най-високата степен на диверсификация и енергийна свобода в годините на вечна дружба с Русия? Само питам, не пипам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още