IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Китай извива ръцете на Русия за проекта "Силата на Сибир 2"

Пекин има нужда от газ, но преговаря за максимално добри условия, а "Газпром" няма избор и вероятно ще се съгласи

16:46 | 03.06.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Проектът за нов газопровод, по който да бъде транспортиран газ от полетата в Сибир към Китай, се сочи като  спасителен за "Газпром". Проектът обаче буксува от няколко години, защото Москва зависи изцяло от волята на Китай за него, пише Financial Times.

Източници на изданието твърдят, че Москва и Пекин не могат да се разберат за цената на газа. Според тях китайските власти настояват да получат цена, близка до тази за вътрешните потребители (която е силно субсидирана) и освен това да резервират много малка част от планирания капацитет на тръбите - 50 млрд. куб. метра годишно.

"Силата на Сибир 2" е винаги във фокуса при срещите на президентите Владимир Путин и Си Дзинпин. Очакванията бяха, че сделка ще има при посещението на Си в Москва през миналата пролет, както и при посещението на Путин в Пекин през тази година, макар че ръководителят на "Газпром" Алексей Милер не беше включен в състава на делегацията. Според наблюдатели отсъствието на Милер е сигнал, че преговорите са  в задънена улица.

Китай е основен купувач на руския петрол, но така и не се заинтригува от офертите за природен газ. По тази начин "Газпром", която загуби основните си европейски пазари, записа загуба за първи път от близо 25 години.

Според източници на FT и по другите теми Путин не е постигнал сериозен напредък - например за увеличаване на активността на китайските банки в Русия. Тук Пекин се е съгласил с някои от исканията, но не в обема, в който са очаквали в Кремъл. Путин е помолил Си да не участва в мирната конференция, организирана от Украйна в Швейцария, и това искане беше удовлетворено - в края на миналата седмица Министерството на външните работи на Китай отказа поканата.

Сделката за газопровода би трябвало да е от полза за Китай, пишат анализатори, цитирани от FT. Страната ще повиши потреблението си на газ до 250 млрд. куб. метра годишно до 2030 година, спрямо 170 млрд. куб. метра през 2023 година. Теоретично Пекин би трябвало да е заинтересован от доставките на тръбен газ, а не на втечнен газ, в случай на конфликт, който да затвори морските пътища около Тайван, пише Александър Габуев от Център "Карнеги" в Берлин.

Китай обаче може да си позволи да покрие увеличеното потребление от дългосрочните договори за доставка, които сключи в последните години при много изгодни цени. "Газпром" обаче няма алтернатива и може в крайна сметка да се съгласи с предложението на Китай.

Преди войната в Украйна Европа купуваше по средно около 200 млрд. куб. метра газ годишно. Сега доставките са под 30 млрд. куб. метра, като компанията засекрети данните за износа на природен газ през 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 разсмя те защото не си много умен, а примера ти го доказва! Не си имал нужда от пари, защото си бил на механа и за това не си му го продал... а гъъзпром са на голямата загуба.. и ако не го продадът за нещо, ще го изгорят на факел!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
earth1225
преди 1 месец
Снимка за един милион ДОЛАРА.Само вижте кой как гледа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 месец
*Пекин има нужда от газ, но преговаря за максимално добри условия, а "Газпром" няма избор и вероятно ще се съгласи* - а това ме разсмя, защото се сетих, как преди време на един му трябваше нещо мое и започнахме пазарлък. И той беше сигурен, че щом е само той, нямам избор и ще му го продам на неговите условия. Е, оказа се, че съм имал избор - просто не му го продадох. Изглежда, обаче, че FT наистина е закъсал с избора на кадри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 месец
*FT: Китай извива ръцете на Русия за проекта *Силата на Сибир 2* - Тази източна изтънченост! Американците направо строшиха и ръцете, и краката на Германия с проекта *Северен поток* - и 1 и 2 - всички номера подред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
Damian12
преди 1 месец
Чудесно. Ще има безплатен газ за Китай, за да може да произвеждат още повече Айфони, но по достъпни цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 10
aida5
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
evlogi
преди 1 месец
Колосален гл.уп.ак се оказа Владимир Владимирович.Ако беше изчакал няколко години, Европа сама щеше да му се сложи в ръцете , начело с Берлин.А сега е на път да превърне Русия в изцяло васален доставчик на евтини суровини на Китай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 16
zelka007
преди 1 месец
Поднебесната много добре знае колко струват договорките с блатните , стойността на хартията на която са написани ... внимателно следиха развитието на доставките в Европа , видяха на какво са способни рассияните , дори да си гръмнат самостоятелно тръбите , в опит да си наложат дневният ред . това нема как да се случи с повелителите на дракона ... а освен това , имат и национална доктрина , да не зависят от никой в енергийните си доставки над 20% ... :))) ... плоха , друзя антиваксъре-газовици !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 20
khao
преди 1 месец
.. романтиката отива към своя закономераен край, булката пристана и е готовоа на всичко... време да поизвиваме малко ръце на новия китайски васал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още