IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LEAG получава 1 млрд. евро да затваря въглищни мини в Германия

Част от средствата ще бъдат използвани за възстановяване на регионите след затварянето на мините

23:00 | 31.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Втората по големина минна компания в  Германия - Lausitz Energie Bergbau (LEAG), ще получи 1 млрд. евро, за да закрие своите въглищни мощности. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници в Европейската комисия (ЕК).

Част от средствата ще бъдат използвани за възстанвяване на местата след затварянето на въглищните мини.

През 2020 година правителството на Германия реши да компенсира компаниите, които трябва да затворят въглищни мощности. ЕК започна да анализира задълбочено предложенито за LEAG, която е част от империята на чешкия милиардер Даниел Кретински - EPH Group. Първоначалното предложение на Берлин за компенсация в размер на 1,75 млрд. евро.

Говорител на компанията отказа коментар, отбелязвайки че разговорите с ЕК все още не са приключили. Според източниците на Bloomberg Брюксел ще публикува съобщение по казуса през предстоящата седмица.

ЕК се противопостави на отпускането на сумата за LEAG, но позволи изплащането на помощ в пълен размер - 2,6 млрд. евро, за RWE.

Германия планира да се откаже от въглищата през 2038 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още