IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ обсъжда удължаване на ограниченията и през 2025 г.

Оганизацията ще проведе срещата си в неделя в онлайн формат

19:11 | 31.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ОПЕК+ работи по споразумение, което да удължи ограниченията в добива и износа на петрол до края на 2025 година, съобщава Ройтерс, позовайки се на свои източници. Това ще е основната тема за дискусии на предстоящата през уикенда среща на организацията. Целта е опазването на високата цена на петрола, но данните показват, че американският лек суров петрол изпраща най-лошия месец от близо година, поевтинявайки с около 5 на сто. Сортът Брент пък ще запише спад на цената си с над 7%.

Още от 2022 година ОПЕК+ започна да намалява добива заради намалялото търсене. Сега опасенията са, че икономиките продължават да се борят с инфлацията и централните банки не могат да се решат да започнат да намаляват лихвените проценти, което традиционно насърчава ръста на икономиката. 

Така в момента износът на петрол е с 5,86 млн. барела на ден по-малко спрямо нивата през 2022 година, когато започнаха ограниченията, или това е около 5,7% от търсенето на петрол в световен мащаб. В тази сметка са включени и доброволното ограничение от 2,2 млн. барела от началото на тази година, което трябва да изтече до края на юни.

Според източниците на Ройтерс някои от ограниченията, одобрени преди началото на годината, ще бъдат продължени и през 2025 година. Страните от картела планират и удължаване на срока на доброволното ограничение до края на третото тримесечие, но не е ясно дали ще остане в пълен обем. Това намаление идва основно от квотата на Саудитска Арабия и от Русия.

Срещата на групата ще се проведе в неделя (2 юни) в онлайн формат. Предвидено беше страните да се срещнат на живо във Виена, но преди седмица беше одобрена промяна в плановете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 1 месец
през първото тримесечие на 2024 са продадени над 3млн електрички , ръст от над 25% спрямо 2023 за същият период ... за годината се очаква да достигнат около 17млн ... мдааа ... и хибридите и плъгин-хибридите не остават по-назад , което не е електрическа кола , но все пак е по-добре от дизеловите печки и във всички случаи по-икономично . от което следва по-малко петрол за помпене ... лоша работа друзя нативаксъре-газовици ... няма оправия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още