IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия подготвя нова продажба на акции на Aramco за 12 млрд. долара

Продажбата на 1,545 млрд. акции на петролния гигант, или 0,64% от емитираните книжа, ще започне на 2 юни

22:50 | 30.05.24 г.
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Саудитска Арабия потвърди плановете си да продаде акции на гигантската си държавна петролна компания Saudi Aramco в сделка, която може да набере до 44,8 млрд. саудитски риала (11,95 млрд. долара) за кралството, тъй като то търси средства за мащабна икономическа трансформация, предаде Bloomberg.

Продажбата на 1,545 млрд. акции на Saudi Aramco, или 0,64% от емитираните книжа на компанията, ще започне на 2 юни, сочи изявление, потвърждаващо по-ранна информация на Bloomberg. Продажбата ще включва 154,5 млн. акции за инвеститори на дребно. Очаква се ценовият диапазон да бъде между 26,70 и 29,00 саудитски риала за акция.

Сделката ще тества апетита на глобалните инвеститори за най-големия износител на петрол в света на фона на темата за изменението на климата и бъдещето на изкопаемите горива. Ценовият диапазон представлява 7,9% отстъпка от цената на акциите на Aramco при края на търговията в четвъртък, която е 29 риала за брой.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Огромното първичното публично предлагане на Aramco преди четири години набра близо 30 млрд. долара, но разчиташе предимно на местни инвеститори, които бяха подложени на натиск от страна на правителството да подкрепят сделката, след като повечето чуждестранни мениджъри не харесаха оценките. Мащабното изплащане на дивиденти от компанията може да бъде привлекателно, но акциите ѝ са скъпи в сравнение с други петролни гиганти като Exxon Mobil Corp. и Shell Plc.

Постъпленията от продажбата на акции ще помогнат за финансирането на големи инициативи за диверсифициране на петролната икономика на страната, като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман се насочва към изкуствения интелект, спорта, туризма и футуристични проекти като Neom. Цените на суровия петрол са под нивата, необходими на правителството, за да балансира бюджета си, а кралството изостава от целта си да привлече над 100 млрд. долара годишно преки чуждестранни инвестиции.

Саудитска Арабия вече забави някои проекти, които са част от плана й за икономическа трансформация след 2030 г., и намали амбициите си за Neom. Икономиката се свива вече три поредни тримесечия, а бюджетът е с дефицит вече шест поредни тримесечия.

На този фон Aramco запази тримесечния си дивидент в размер на 31 млрд. долара, което е от полза за саудитското правителство, притежаващо около 82% от компанията. Суверенният фонд на кралството притежава още 16% от енергийния гигант, чиято пазарна капитализация е 1,9 трлн. долара.

След продажбата на акции саудитското правителство ще продължи да бъде основен акционер в Aramco.

Предлагането идва малко след като акциите на Aramco паднаха до най-ниското си ниво от повече от година. Началото на сделката ще съвпадне със срещата на ОПЕК+ в неделя за обсъждане на политиката за добив на петрол, като повечето наблюдатели на пазара очакват групата да запази ограниченията на доставките. Това би запазило производството на Саудитска Арабия близо до най-ниското ниво от около три години насам.

Кралството е водещо в усилията на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да ограничат добива в опит да съживят петролния пазар и да повишат цените. Компанията вече има голям неизползван производствен капацитет, а по-рано тази година правителството ѝ нареди да спре по-нататъшното разширяване на възможностите си, което освободи средства за диверсификация на икономиката.

В четвъртък цената на петрола от европейския сорт Брент беше 83 долара за барел. По данни на Международния валутен фонд Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола на стойност близо 100 долара, за да балансира бюджета си. Според оценки на анализатори, събрани от Bloomberg, през 2025 г. се очаква цените да бъдат около 79 долара, а през 2026 г. - 75 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още