IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

Цената на газа ще се повиши с почти 9% през юни, сочат предварителните изчисления на "Булгаргаз"

10:56 | 30.05.24 г. 1
Снимка: Morris MacMatzen/Getty Images
Снимка: Morris MacMatzen/Getty Images

Делът на газа от Азербайджан във вноса у нас през юни ще бъде 81% от общия, а останалите количества ще дойдат от Botas, стана ясно по време на открито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), посветено на цената на природния газ през юни. Цената на азербайджански газ беше договорена още преди години и тя е обвързана с цената на петролните деривати и алтернативни горива.

Председателят на регулатора Иван Иванов уточни, че условията по доставките от Турция също са изгодни и по тази причина газът ще поскъпне с почти 9%. На нидерландската борса TTF цената на суровината се повишава по-рязко, допълни Иванов.

От началото на май цената на природния газ на тази платформа, която е референтна за повечето доставки на втечнен природен газ в Европа, се повишава с около 10%. На 27 май беше достигнат месечен връх от малко над 35 евро за мегаватчас. Този ръст е свързан с началото на сезона на запълване на газохранилищата. Днес (30 май) търговията е по-спокойна и цената намалява до 33 евро за мегаватчас.

Цената на газа в България през юни ще бъде 59,55 лева за мегаватчас, сочи ценовото заявление на "Булгаргаз", внесено в средата на месеца. През май компанията продава газа на своите клиенти (без акциз, ДДС и такси за пренос) за 55,70 лева за мегаватчас. Окончателно цената ще стане ясна след закрито заседание на КЕВР, насрочено за 1 юли. Дотогава газовата компания трябва да внесе окончателните сметки за цената през следващия месец.

По време на заседанието Иван Иванов отчете намаляване на потреблението на газа в страната, свързано с края на отоплителния сезон. В заявлението на "Булгаргаз" е предвидено част от доставките да бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен.

През май "Булгаргаз" планираше да започне да използва терминала в Александрополис, но пускането в експлоатация на съоръжението беше забавено. Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов коментира преди дни, че през юни страната ще използва заявения капацитет през турските терминали, който така или иначе е платен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 1 месец
цена от 32-22 евра за МВтч , или около 300 евра за илядо ... ех , а беше време , саша милер и онова недоразумение медведев обясняваха , че справедливата цена била 1000-1500 евра за илядо ... и сега най-справедливо си я горят на портовая на факелче ... а пък ние се мъчим с втечнен и азерски ... гледам ЕСО , друзя антиваксъре-газовици , и не вярвам на очите си , леко облачен ден , дори не сме в месец със силно слънцегреене , 12:30 - 52% лош , некачествен , слънчев ток в контакта ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още