IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР глоби AES "Марица Изток 1" за несподеляне на вътрешна информация

Санкцията е в размер на 10 хил. лева и не е обжалвана от дружеството

12:34 | 29.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена санкция от 10 хил. лева на AES "Марица Изток 1" за нарушение на чл. 4 от регламента за търговията на едро REMIT. Текстовете касаят споделянето на вътрешна информация. Проверката на регулатора е показала, че дружеството не е споделило информация за непланирана недостъпност на негово съоръжение за производство на електроенергия. Според регламента то е било длъжно да го направи през платформата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Случаят е от 18 октомври 2023 година, допълват от КЕВР. Дружеството е приело и не е обжалвало наложената от регулатора санкция. Нарушението се санкционира по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Съгласно изискванията на чл. 4 от REMIT всички участници на пазара за търговия на едро с енергия, регистрирани в Централизирания европейски регистър на енергийните пазарни участници, оповестяват публично, навременно и ефективно вътрешна информация, включително планирани или непланирани спирания на производствените си съоръжения. Целта е информацията да достигне до възможно най-широк кръг от заинтересовани страни, като по този начин се гарантира прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия.

Това е първата наложена санкция от КЕВР по този текст от REMIT, отбелязват още от енергийния регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още