IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларни панели спасяват украинската енергетика от пълен колапс

В страната започна активна подготовка за зимата, но очакванията са, че прекъсванията на електроснабдяването ще продължат години

11:37 | 29.05.24 г. 8
Покривна соларна централа в Киев. Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg
Покривна соларна централа в Киев. Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Ежедневните ракетни удари са унищожили енергийни мощности с капацитет 8 гигавата, съобщава украинската държавна енергийна компания "Укренерго" в своя канал в Telegram в публикация за състоянието на енергийната система на страната. Това са около 40% от всички генериращи мощности.

Най-тежък удар понесоха термичните централи - почти всички са повредени или напълно разрушени. По думите на Юрий Бойко, член на Надзорния съвет на компанията, пред изданието "Апостроф" делът на ТЕЦ в производството на електроенергия в страната вече е едва 5%, спрямо 30% преди началото на масираната атака по съоръженията.

Щети има и по водните електроцентрали, като изцяло извън строя са две от тях, включително и най-голямата - разположената на каскадата по река Днепър - ВЕЦ "Днипро".  Въпреки това в ранната пролет, когато е водосборът на реките, хидроенергийните мощности работеха на максимума и осигуряваха потреблението. 

Сега обаче украинската икономика разчита основно на ядрените реактори, на които обаче предстои планираният годишен ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво. Традиционно това се извършва през лятото, когато потреблението е по-ниско.

Ракети разрушиха най-голямата ТЕЦ в Киев. Снимка: Bloomberg Ракети разрушиха най-голямата ТЕЦ в Киев. Снимка: Bloomberg

Ситуацията вече е критична в пиковите часове - Украйна разчиташе на въглищните блокове като маневрените мощности за покриване на пиковото потребление. Основната част от тях са унищожени и това налага изцяло нов подход при архитектурата и управлението на енергетиката на страната. Затварянето на въглищните централи носи и още един социален проблем, свързан с поминъка на миньорите. В момента складовете с въглища в страната са пълни, тъй като няма къде да бъдат изгаряни. 

На този фон изненадваща подкрепа оказват соларните панели и всъщност благодарение на тях има часове, когато Украйна се справя сама с осигуряването на необходимата електроенергия, става ясно от данните на "Укренерго".

Преди години в страната имаше критики, че са изградени прекалено много зелени мощности и преди войната те често бяха изключвани от системата заради излишъка от електроенергия. Средно делът им в енергийния микс е около 5% в годините преди войната. Днес те са добре дошли и делът им се увеличава съществено, макар че не защото има бум на строителството.

С удължаването на деня слънчевата енергия става достатъчна, за да покрие сутрешния пик на потреблението, но след като слънцето залезе, електроенергията не достига за покриване на пика (около 21-22 часа). Тепърва предстоят и летните жеги, при което потреблението от климатиците ще се увеличи, а самите панели ще станат по-малко ефективни. Надеждите са, че слънчевата енергия ще помогне за покриване на потреблението през деня, което да опази достатъчно количества вода и водните централи да помагат за покриване на натоварването вечер.

В опит да стабилизира ситуацията Украйна внася и електроенергия от съседните си европейски държави - Полша, Унгария, Словакия, Словения и Молдова. Капацитетът за внос беше увеличен до 1,7 гигавата и това само донякъде покрива дефицита дори и сега, при по-ограниченото потребление. За сравнение, средният товар в пиковото потребление на България (също в периода между 20 и 22 часа) е около 4 гигавата през последните дни.

При формирания недостиг се налагат и планирани прекъсвания, за да не бъде претоварена системата. На първо време токът спира за индустрията, но от "Укренерго" предупреждават, че за годините напред украинците ще трябва да свикнат да пестят електроенергия и производството да не достига.

Енергийната система беше подложена на сериозен обстрел и през миналата зима. Тогава пораженията бяха сериозни по мрежата и на няколко пъти беше достигнат колапс, траещ денонощия. Тогава щетите се изчисляваха на около милиард долара. Сега ситуацията е в пъти по-тежка и някои от производствените мощности няма да могат да бъдат възстановени до зимата (или въобще някога).

Украйна вече започна подготовката за новия отоплителен сезон и целта е поне критичната инфраструктура в градовете - водоснабдяване, топлоснабдяване и подаване на газ за домакнствата, да бъде гарантирана.

За някои от градовете като Харков, който от месеци е под постоянен обстрел, се планира тотална промяна и децентрализация на енергийната система - вместо един голям ТЕЦ, ще бъдат изградени редица по-малки, които по-ефективно да осигуряват електро- и топлоснабдяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 месец
До: Ckъcaнa_Ушaнka...остана, последния, безплатен и полезен тъъъпанар на амбразурата... и жена ти, разбира се! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: zelka007, щото сте много "пиндирастите", та да ви таковам у таковатата, дето го нямате.!. фук офф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 месец
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... тошко , не ти излиза от устенцата пиндирастията ... що ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: мехикано. Другарю, ти украйна ли се връщаш? От първо лице ли ни говориш? Хаве а нисе дай, бро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: Solar Power = мирикански пиндираст?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 14
Solar Power
преди 1 месец
Аз отдавна съм се спасил от рузките пиндирасти. Соларни панели от 2013-та и кола на ток от 5 години. :) Да работи дори и през зимата за сведение на разни рузки отлепки хахахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
RoyBatty
преди 1 месец
! И точно затова България трябва да забрави за "мирния атом", нови ядрени мощности и Белене и да облекчи режима за фотоволтайци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
Алехандро
преди 1 месец
За какъв "пълен колапс" говорите, бе, другарки?! Вие в час ли сте въобще, две години и отгоре, руската *** не спира да атакува енергосистемата на Украйна, а освел лек режим и кратки прекъсвания, ток има ВИНАГИ, както и ИНТЕРНЕТ. Отделно, Украинците са свързани в европейската енергопреносната система, изграждат се подстанции под земя, със специалисти от Митцубици, Тойота, Самсунг и т. нататък. Задълбочете се, и тогава пишете подобни статии, и особено - заглавия. Хубав ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още