IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петрол намалява в навечерието на срещата на ОПЕК+

Приходите от търговията с петрол са донесли 1,53 млрд. долара в руската хазна през миналата седмица

17:58 | 28.05.24 г.
Снимка: Jeremy Suyker/ Bloomberg
Снимка: Jeremy Suyker/ Bloomberg

Износът на руски петрол през морските терминали намалява за трета поредна сесмица, сочат данните на Bloomberg от наблюдението на движението на петролните танкери. Данните се засичат и с алтернативни източници на информация като например от търговеца  Vortexa и анализаторите от Kpler. Малко преди срещата на ОПЕК+ те показват, че доставките на руски петрол достигат двумесечно дъно, като износът през Черно море и Арктика е намалял най-съществено.

Според анализите на Bloomberg Русия има да компенсира износа през април, който надхвърли заявените ангажименти към петролния картел. Това може да стане чрез намаляване на добивите или чрез увеличаване на работата на рафинериите За първите 15 дни на май в страната са преработени с 4% повече петрол, отколкото в началото на април, и количествата вече достигат 5,45 млн. барела на ден. Страната успя да пусне отново някои от рафинериите, които бяха поразени с дронове в последните месеци. Това се отразява и върху износа в последите седмици.

В последните четири седмици, приключили на 26 май, износът на руски петрол намалява с 50 хил. барела до средно 3,38 млн. барела на ден. Само през последната седмица доставките са със 170 хил. барела по малко до 3,22 млн. барела на ден спрямо предходната седмица (до 19 май).

Основен пазар на Русия си остава Азия - Китай и Индия, за където се отправят 2,96 млн. барела на ден. Само 1,23 млн. барела на ден е износът към Китай, като страната получава и допълнително 800 хил. барела дневно през тръбопроводи.

В Европа Турция е последната държава, която купува петрол през морските терминали - около 420 хил. барела на ден. Два от големите купувачи на тръбен петрол в Европа - Германия и Полша, се отказаха от доставките по "Дружба" в началото на 2023 година. През този петролопровод Германия купува петрол от Казахстан, който е нужен основно за покриване на търсенето на горива в Берлин.

Намалението на износа е съпроводено и с известен спад на цената, което доведе приходите от търговия с петрол до най-ниското ниво за последните 10 седмици. В седмицата 20 - 26 май петролът е донесъл 1,56 млрд. долара за руската хазна. В предходната седмица приходите бяха около 1,63 млрд. долара.

Очаква се срещата на ОПЕК+ да се проведе на 2 юни в онлайн формат. На нея ще бъде обсъдена политиката по добивите и износа през втората половина на годината. Разговорите бяха планирани са се проведат лично и ден по-рано, но през миналата седмица организацията съобщи за промяната, без да уточнява причината за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още