IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ: Запасите на Иран от обогатен до оръжейно ниво уран растат

В същото време дискусиите за подобряване на сътрудничеството с ядрения надзорен орган на ООН са в застой

22:02 | 27.05.24 г. 3
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Иран обогатява уран, доближавайки се до оръжеен клас със стабилен темп, а дискусиите, насочени към подобряване на сътрудничеството му с ядрения надзорен орган на ООН, са в застой, показват два поверителни доклада на организацията от понеделник.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред редица трудности в Иран, включително факта, че страната е приложила само малка част от стъпките, които шефът на организацията Рафаел Гроси смята, че е поела като ангажимент в „Съвместното изявление“ относно сътрудничеството миналата година, предава Ройтерс.

„Няма напредък през изминалата година към прилагането на Съвместното изявление от 4 март 2023 г.“, се казва в един от двата доклада до държавите членки. И двата доклада са разгледани от Ройтерс.

Гроси пътува до Иран този месец за разговори с ирански официални лица, които целяха подобряване на сътрудничеството и наблюдението на МААЕ в Иран. Последващите преговори обаче са в застой след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер миналата седмица.

„Генералният директор повтаря пред новото правителство на Иран своя призив за продължаване на диалога на високо ниво и последващия технически обмен, започнал... на 6-7 май 2024 г.“, се добавя в доклада.

Изминаха 18 месеца, откакто Съветът на управителите на МААЕ, съставен от 35 държави, за последен път прие резолюция срещу Иран, нареждайки му спешно да сътрудничи на продължилото години разследване на агенцията за уранови частици, открити в три необявени обекта.

Макар че броят на обектите оттогава е намален на два, Иран все още не е обяснил как следите са попаднали там.

„Генералният директор изказва съжаление, че оставащите проблеми с гаранциите не са решени“, се казва в доклада, позовавайки се на тези следи.

Франция и Великобритания настояват за нова резолюция на срещата на Борда следващата седмица, която САЩ досега не са подкрепяли, казват дипломати. Иран обикновено се ожесточава след подобни резолюции, предприемайки в отговор ядрени стъпки.

В другия доклад се казва, че запасите на Иран от уран, обогатен до чистота от 60%, близо до приблизително 90% за оръжейния клас, са нараснали с 20,6 кг през тримесечието до 142,1 кг към 11 май, а по-късно Иран е разредил 5,9 кг до по-ниско ниво на обогатяване.

Това означава, че сега Иран има приблизително достатъчно материал, обогатен до 60% чистота, който ако бъде обогатен допълнително, на теория е достатъчен за три ядрени оръжия, показват изчисления на МААЕ. Страната има достатъчно за повече оръжия при по-ниски нива на обогатяване.

Западните сили казват, че няма достоверна нужда от гражданско значение Иран да обогатява уран до това ниво. Техеран, от своя страна, твърди, че целите му са мирни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
albiery01
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 1 месец
До: zelka007 дада, яко им припича на израелците. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 1 месец
хих ... израелците таман са загрели ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още