IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Великобритания строи най-скъпата ядрена централа в света?

Тромавите регулации спъват бързото внедряване на нови ядрени мощности във Великобритания

16:44 | 17.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Така се стигна до ситуацията, че изпълнението на изискванията на Великобритания доведе до 7000 модификации на дизайна. Резултатът е, че „Хинкли Пойнт Си“ ще използва 25% повече бетон и 35% повече стомана, отколкото първоначално се очакваше.

В крайна сметка „Хинкли Пойнт Си“ се оказва толкова различна от централите „Фламанвил“ и „Олкилуото“, че не трябва да се смята просто за още един EPR-1750 проект, а по-скоро за първия британски EPR - чисто нов дизайн. Това означава, че много от уроците, които EDF научи по трудния начин във „Фламанвил 3“, не винаги могат да бъдат приложени към „Хинкли Пойнт Си“. Както отбелязват авторите на публикацията: "Винаги можем да правим изцяло нови грешки".

Ядрената енергия е най-плътната форма на енергия - можете да заровите цялото ядрено гориво, използвано в електроцентралите на САЩ през последните 60 години, във футболно игрище с дълбочина десет метра. Ако използваме този принцип за да се произведе същото количество електричество със слънчеви панели, колкото „Хинкли Пойнт Си“, ще трябва да се използва терен, почти 50 пъти по-голям от Хайд Парк в Лондон, за да утилизирате панелите.

Като заема по-малък отпечатък от всяка друга форма на енергия за производството на мегаватчас, ядрената енергия би трябвало да бъде идеален източник на енергия за природозащитниците. Това, между другото, беше ключов аргумент, направен от екомодернисти като Марк Линас, Стюарт Бранд и хората от Breakthrough Institute. Но не за всички това е така. Някои еколози например са против развитието на проектите заради начина, по който се съхранява отработеното гориво, както и че строителството на централите е бавно и би забавило мерките за опазването на околната среда.

Бюрокрацията

За да се получи одобрение за планиране на „Хинкли Пойнт Си“, беше необходимо да се изготви обширна оценка на въздействието върху околната среда от 31 401 страници. Ключовият въпрос, който обхваща това разрешително, беше въздействието на проекта върху морския живот. За да генерират енергия, водните реактори под налягане като тези на „Хинкли Пойнт Си“ използват реакция на делене, за да загреят вода, която се превръща в пара за захранване на турбината. За да продължи да генерира енергия, тази пара трябва да се охлади и това обикновено се прави чрез изпомпване на вода в кондензатор.

При плановете за новата британска централа се предвижда да бъде използвана морска вода, която никога не стига до реактора. Но при процедурата от време на време в механизма влиза риба. EDF похарчи милиони, за да избегне това, доколкото е възможно. За разлика от „Фламанвил“, водоприемникът на „Хинкли Пойнт Си“ е преработен, за да поема вода с по-ниска скорост, за да даде на рибата по-голям шанс да отплува. Освен това проектът има и система за събиране и връщане на риба. И това не е всичко, има и разпоредби за инсталиране на акустично средство, което да плаши рибата.

Мерките ще спасят около 45 тона риба (по-малко отколкото малък риболовен кораб) всяка година, EDF трябва да инсталира 288 високоговорителя, за да произведе реактивен звук. Това се определя като скъп начин за спасяване на малък брой риби (само 112 от задържаните риби са защитени), но и потенциално опасен за човешкия живот. Водата около централата е мътна и EDF твърди, че единственият начин за инсталиране на въпросните съоръжения е чрез обучени водолази. Гмуркането в тази вода не е без риск и има реална възможност някой да пострада в процеса на инсталиране (и последваща поддръжка).

EDF се опитва да убеди регулаторите да премахнат това обременяващо изискване и предлага вместо това да създаде наблизо солено блато от 840 акра, подобряващо биоразнообразието. Компанията е вложила стотици милиони за защита на рибата и ще трябва да плати потенциално още стотици милиони, ако успее да се споразумее за соленото блато.

EDF също така беше принудена да отвежда естествено оттичащата се вода далеч в морето, тъй като водата е с високо съдържание на цинк. Това не само е скъпо, струва десетки милиони, но тъй като водата се оттича естествено, не осигурява никаква полза за околната среда.

Последна актуализация: 16:45 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
Ivel
преди 1 месец
Нашата ако изобщо някога бъде построена друга ще излезе два пъти по-скъпо, такива са за сега прогнозните цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 1 месец
ами имат кинти , могат да строят ... освен това по техният регулатор се равняват други за безопасността ... неглижирането на детайли води до инциденти както този във Фукошима , или постоянните проблеми в недоносчето в беларус ... дори не споменавам тоталната нефелщина в чернобил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
aldy
преди 1 месец
Така се прави голям БВП. А големият майтап е, че местното "Работническо дело" е забравило да включи най-крупният играч на терена на АЕЦ, с най-изгодните оферти и взимането на отработеното атомно гориво. Мииии... кой беше той? WH. Бравооо!! "Инвестор", цялата ви информационна шумиха е на такова ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още