IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" дава месец на "Газпром" да плати компенсации и продава капацитет от турските терминали

Правните и финансови анализи показаха, че щетите от прекратяването на доставките от "Гзапром" са в размер на 400 млн. евро

16:20 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Булгаргаз" ще претендира за компенсация за предсрочно спрените доставки на природен газ от страна на "Газпром", съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг. Той уточни още, че компанията още днес (16 май) ще обяви търгове за продажбата на свободния капацитет по договора с турската компания Botas.

Той уточни, че сумата, която очаква държавната компания от "Газпром", е в размер на 400 млн. евро. Съгласно договора първоначално "Булгаргаз" ще изпрати претенцията към "Газпром Експорт", а ако не получи отговор, ще се обърне към арбитражен съд в Париж. Българската страна дава месец на "Газпром" да изпати компенсациите. "Смятам забавяне с повече от две години за недопустимо", заяви Малинов.

От компанията са направили правен и финансов анализ, на базата на които е взето решението за предявяването на претенцията. Анализът беше поръчан още по времето на предходния служебен министър Росен Христов. В края на 2022 година той обясни, че "Булгаргаз" е наел адвокатското дружество "Бузева и партньори" за правната оценка.

Малинов сега допълни, че при решението си от "Булгаргаз" са ползвали и международни кантори.

От месеци редица европейски компании съдят "Газпром" заради неизпълнени ангажименти по договорите през 2022 година. Компанията опитва да парира действията им чрез съда в Санкт Петербург, където е седалището ѝ, който постановява, че арбитражни дела не могат да бъдат водени в арбитражни съдилища извън Русия. От "Газпром" посочиха като основание за иска си в съда, че заради санкциите не може да разчита на правна помощ в чужбина.

Газът за юни ще дойде от Турция

"Булгаргаз" проведе търг за доставка на природен газ  през юни и получи 10 оферти , а 13 компании проявиха интерес за участие. Търгът е спечелен от Botas, която ще предостави отстъпки в размер на 11,5 млн. лева, уточни още Малинов по време на брифинга. Той не посочи цената, при която ще бъдат направени доставките. Газовият доставчик чакаше през май да заработи терминалът в Александруполис и първоначално беше заявил доставки на втечнен газ оттам. 

Търговската експлоатация на съоръжението обаче се забави и "Булгаргаз" спешно проведе търг и купи нужните за май количества газ през платформата на Газов хъб "Балкан".

"Булгаргаз" е взела решение да обяви за продан и свободния капацитет по договора с Botas, подписан в началото на 2023 година. В него могат да участват компании, които имат интерес да доставят газ не само за България, но и за целия регион (през територията на България).

В последните седмици договорът с турската компания беше критикуван, тъй като е резервиран по-голям от необходимото капацитет за доставки на природен газ. 49-то Народно събрание задължи служебният министър на енергетиката да проведе преговори с Botas, за да бъдат намалени загубите от сключването на неизгодния договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още