IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли ЕС да спре вноса на руски втечнен газ?

За това вече настояват Финландия, Швеция, Полша и балтийските държави

13:54 | 17.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г. ЕС постигна забележителен успех в намаляването на зависимостта си от природния газ, доставян от Русия. Отчасти това се дължеше на смяна на източниците и намаляване на търсенето, и отчасти на увеличаване на вноса на втечнен природен газ (LNG). Част от него обаче все още идва от Русия и вносът му в ЕС всъщност се е увеличил; Москва направи около 8,2 милиарда евро от такива продажби миналата година - жизненоважно финансиране за нейната война.

Сега съюзът предлага лимитирани ограничения върху руския втечнен газ, които за първи път биха наложили санкции върху търговията с газ на Москва. Той обаче трябва да отиде по-далеч и да забрани руския LNG след дадена крайна дата, пише Financial Times в редакционен коментар.

Подобно радикално преформатиране на енергийните доставки в ЕС изглеждаше почти немислимо през 2022 г. Но координираните мерки, нарастващите цени и прекъсванията в руските доставки, последвани от експлозии, които взривиха подводни участъци на тръбопровода „Северен поток“, доведоха до огромни промени. Делът на руския газов внос (тръбен и втечнен газ) в ЕС спадна от 46% през 2021 г. на 16% през миналата година. Втечненият природен газ от доставчици, включително САЩ и Катар, удвои дела си в газовия внос на общността, правейки ЕС най-големият вносител на втечнен природен газ в света, пред Китай и Япония. Подпомогнати от меките зими, цените на газа се понижиха обратно до нивата отпреди кризата.

Но руският износ на втечнен природен газ за ЕС достигна около 20 млрд. куб. метра през последните две години, което е с над една трета повече от 14,6-те млрд. куб. метра през 2021 г. Част от тези количества се транспортира през пристанищата на ЕС за Китай, Индия и Турция. Но според Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) към 16 млрд. куб. метра са отишли при купувачи от ЕС, включително Франция, Испания и Белгия, които изпращат част към Германия, Италия и други страни.

Париж, най-големият купувач, казва, че действа като център за внос, без който ЕС все още не може, и че има правно обвързващи дългосрочни споразумения за покупка с Русия. Критиците подозират влияние на френската компания TotalEnergies, която дълго време беше партньор в руски LNG проекти.

Сега ЕК предлага забрана за страните членки да прехвърлят руски втечнен газ към трети страни. Това ще увеличи разходите на Москва, принуждавайки я да използва много по-дълги маршрути. Общността също така планира да забрани участието на ЕС в нови руски проекти за втечнен природен газ, намалявайки бъдещите приходи на Кремъл. Нито един от тези ходове обаче няма да намали значително текущите приходи на Москва от продажбите на втечнен природен газ в ЕС.

Вместо това членовете на ЕС трябва да се придвижат към пълна забрана на руския втечнен природен газ, за което вече настояват Финландия, Швеция, Полша и балтийските държави. Съюзът трябва да подходи внимателно, пише FT  и допълва, че индустрията и потребителите едва сега се възстановяват от скоковете на цените през 2022 г.; нов шок би нанесъл големи щети.

ЕС внесе около 13,6 млрд. куб. метра руски газ миналата година чрез тръбопровод през Украйна - по договор, който трябва да изтече в края на тази година. Украйна предупреди още преди близо година, че той няма да бъде продължен. Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че руският внос на втечнен природен газ трябва да се намалява само „постепенно“.

И все пак големи нови обеми втечнен природен газ трябва да потекат през 2025 г. и след това - от Катар, САЩ и други държави. ЕС продължава да увеличава своя капацитет за регазификация, за да поеме вноса на LNG. Има допълнителни възможности за преконфигуриране на европейската газова мрежа, за да се гарантира, че страните, които разчитаха на Русия, имат алтернативни маршрути за доставка.

ЕС има за цел да прекрати целия внос на руски изкопаеми горива до 2027 г., но той все още продължава да подпомага войната на Москва срещу Украйна. Въпреки че ще се сблъска с опозиция от държави като Унгария, Съюзът трябва да определи по-ранен срок за забрана на руския LNG. Това ще стимулира ускоряване на усилията за адаптиране и ще задължи клиентите да обявят форсмажорни обстоятелства по договорите за доставка с Русия. Европа направи големи крачки към отбиване от руския газ. С последен, съгласуван тласък тя би могла да довърши задачата, завършва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 13
zelka007
преди 1 месец
да , трябва да се спре изцяло ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
aldy
преди 1 месец
Скоро ФЕСът няма да има нужда от нищо друго, освен "от трите по-дългото", ако мога така витиевато да се изразя. Всъщност, това е модерната тенденция, тренд му викат по български. Я вижте "Евровизия" и се настройте по модерно му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 1 месец
До: doba Изобщо не е станало така...и като ти го обяснихме миналия път... влезна ли ти в празната глава? Не!..пак същата опорка си преписал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
doba
преди 1 месец
Хех, какво става в ЕС ниКОЙ не знае. БГ дерогирахме и заклеймихме русския газ/петрол/уран/туризъм и всичко русско, а се оказва, че други неКОИ кротко и тихо и йофтинко си внасят от Раша и си броят паричките. Ей сега Зелков и т.н. ще почнат да ми обясняват, че то това... било евро-атлантическо и демократично, ама за БГ не може, АМА... за други - нп. Боже, Боже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още