IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената енергия подкрепя възстановяването на индустрията в Германия

ВЕИ намаляват цената на електроенергията и въглеродната интензивнос на германската икономика

13:44 | 14.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година 45% от произведената в Германия електроенергия идва от изкопаеми горива и основно природен газ, пише в коментар колумнистът на Ройтерс Гевин Макгуайър. Затова и войната в Украйна и спрените доставки на газ от Русия оказаха толкова сериозно отражение върху германската икономика.

Високата цена на газа оскъпи рязко електроенергията и засегна тежко производството в енергийно интензивните сектори - химическа, производство на торове и т.н., както и тези, за които природният газ е не само енергоизточник, но и суровина за производството (при торовете).

През 2023 година обаче благодарение на възобновяемите енергийни ресурси цената на електроенергията в Германия се върна към средните нива в последните години, а от началото на 2024 година зелената енергия е в основата на съживяването на индустрията  на страната, смята анализаторът.

Германия все повече разчита на зелената енергия - производството на офшорните вятърни паркове на няколко пъти достигна рекорди на фона на благоприятното време. В началото на май соларните панели също отбелязват рекорди - в обедните часове на 13 май соларните централи са осигурили около 60% от товара на мрежата в този момент (43,8 гигавата от 72,4 гигавата), а вятърните централи са осигурили още 17% от производството.

В Германия пикът на производството на слънчевите централи е около обяд - в диапазона 12-13 часа.

Развитието на ВЕИ в Германия води до по-ниски цени за електроенергията и добавянето на нови чисти източници на енергия могат допълнително да окажат подкрепа за икономиката, смята още Гевин Макгуайър. Зелената енергия намалява съществено и въглеродната интензивност на страната - на 13 май около обяд тя е била само 166 грама за киловатчас, спрямо 314 грама въглероден диоксид на киловатчас през април и 425 грама средно през 2023 година.

166 грама на фона на средното за страната изглежда отлично постижение, но е много далеч от средните 45 грама въглероден диоксид на произведен киловатчас във Франция (благодарение на нейните ядрени реактори). Германия ще има още възможности да намали емисиите си през юни и юли, когато официално е сезонът на соларните панели в страната.

По данни на екологичната организация Ember през 2023 година пикът на производството е бил през юли - 9,41 тераватчаса. Очакванията са, че през тази година ще има нов рекорд в производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 2 месеца
Заглавието на статията е яка флейта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 месеца
некой дежурен нема ли да се изока , ама кво правим в 19:00 кат залезе слънчо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още