IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от петрол и газ в руския бюджет растат с 82% в периода януари-април

Войната коства все повече разходи и бюджетния дефицит на Русия започна да расте

17:17 | 13.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приходите от търговията с петрол и природен газ в руския бюджет се увеличават с 82%, става ясно от съобщение на Министерството на финансите на Русия. През периода в хазната са влезли общо 11,7 трилиона рубли (127,6 млрд. долара), като от тях около 4,14 трилиона рубли са от петролния и газовия сектор.

Въпреки увеличените приходи от петрол дефицитът в руския бюджет се увеличава, след като разходите се увеличиха с над 21% и достигнаха 13,1 трилиона рубли. Според съобщението на финансовото ведомство причината са финансиране на планирани договори. Bloomberg обаче увеличаване на харчовете през април. Само през миналия месец изпълнението на бюджета е на дефицит от 877 млрд. рубли, спрямо излишък през март. Агенцията допълва, че войната в Украйна коства все повече разходи за Кремъл.

Увеличението на приходите от петрол изглежда внушително, но сравнението е с по-ниска от обичайното база - в началото на 2023 година влязоха в сила различни санкции на Запада, наложени заради войната, която Русия започна в Украйна. През април 2023 година например цената на руския петрол беше средно почти 48 долара за барел, докато през март 2024 година е вече 70 долара, сочат данни на "Комерсант".

През април за трети пореден месец доходите от продажбата на петрол надхвърлят т.нар. "базово ниво", тоест очакваните суми при тавана от 60 долара за барел, определен от Г-7, ЕС и Австралия.  За миналия месец то беше определено от финансовото министерство на 1,52 трилиона рубли. Изданието припомня, че приходите са 1,22 трилиона рубли, но и допълва, че през април петролните компании внасят част от допълнителното облагане на приходите си, каквото задължение имат четири пъти годишно.

Спрямо март приходите от петрол намаляват с 6%, което е свързано и с намаляване на цената на петрола на световните пазари.

През април Русия увеличи износа си на петрол, сочат данните на Bloomberg. Основната причина е спрялата работа на част от рафинериите след атаки с дронове. Анализатори коментират пред Business Insider, че притесненията на Белия дом, че тези удари ще доведат до ръст на цената на петрола не се оправдават. Реално се оказва, че дроновете вършат работата на западните санкции и по-скоро натискат надолу цената на петрола на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още