IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски соларни фирми се насочват към САЩ, защото губят надежда за подкрепа у дома

Meyer Burger, един от най-големите работодатели във Фрайбург, Германия, планира предприятия в Америка, като градът е изгубил 500 работни места

16:46 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските правителства, които трябва да предприемат мерки да подкрепят своите производители на слънчева енергия, закъсняха с производителя на слънчеви панели Meyer Burger, който се мести от Германия в САЩ.

Заводът във Фрайбург в Източна Германия затвори в средата на март, като загубените работни места са 500. Фирмата, която е листната в Швейцария, се присъединява към нарастващия списък от европейски фабрики за производство на възобновяема енергия, които затварят или местят производството си, пише Ройтерс.

През изминалата година най-малко 10 фирми са казали, че изпитват финансови затруднения.

При скорошно посещение на обекта във Фрайбург се вижда как гигантски бели роботизирани ръце висят бездействащи над празни дървени палети, докато работниците подготвят последната производствена линия за спиране.

Разговорите с германското федерално правителство в опит да се осигури бъдеще за фабриката са приключили без успех в края на март, коментира говорител на компанията пред Ройтерс. Министерството на икономиката на Германия заяви, че е наясно с "много сериозната ситуация" на германските компании и проучва възможностите за финансиране на индустрията вече повече от година.

Ведомството се съгласи да даде на Meyer Burger експортна кредитна гаранция за оборудване, произведено в Германия, което да се използва във фабриките в САЩ. Това помага донякъде на друга фабрика наблизо, но не спасява тази във Фрайбург.

Затварянето на обекта с един замах намалява производството на слънчеви панели в Европа с 10% въпреки бума при търсенето на съоръжения за производство на вятърна и слънчева енергия. Базираните в Европа производители, които доставят слънчеви панели обаче, са смазани от конкуренцията от Китай и САЩ, чиито правителства оказват повече подкрепа на своите производители.

Ситуацията поставя дилема пред европейските правителства, които искат да се борят с изменението на климата: или да предложат повече подкрепа, за да гарантират, че местното производство може да остане конкурентоспособно, или да позволят неограничения поток от внос, за да поддържат темпото на инсталациите.

Китай разширява слънчевата продукция и сега представлява 80% от световния слънчев производствен капацитет. Разходите за производство на панели там са около 12 цента на ват генерирана енергия в сравнение с 22 цента в Европа, според изследователската фирма Wood Mackenzie.

Субсидиите в САЩ, които са част от Закона за намаляване на инфлацията за 2022 г., позволяват на някои производители на възобновяема енергия и разработчици на проекти да поискат данъчни кредити, което привлича бизнеси от Европейския съюз (ЕС) и извън него.

Meyer Burger казва, че плановете му включват изграждане на фабрика за слънчеви панели в Аризона и фабрика за соларни клетки в Колорадо. „Ние направихме смел ход при липсата на каквато и да е подкрепа за индустрията в Европа и преместихме проект за разширяване на слънчеви клетки от Германия в САЩ“, казва главният изпълнителен директор на компанията Гюнтер Ерфурт в интервю за Ройтерс.

По същия начин компанията за батерии Freyr, която работи предимно в Норвегия, спря работа в полузавършен завод близо до Арктическия кръг и се фокусира върху планове за завод в американския щат Джорджия, след като Вашингтон обяви Закона за намаляване на инфлацията. Freyr каза през февруари, че е променила регистрацията си в САЩ от Люксембург.

„Свършихме много работа, за да сме сигурни, че не извършваме грешка“, коментира Биргер Стийн, главен изпълнителен директор на Freyr. Компанията е търсила подкрепа от норвежкото правителство и европейските власти и е стигнала до извода, че „тази форма на отговор на ниво политика няма да се реализира“, допълва Стийн.

Министерството на търговията и промишлеността на Норвегия съобщи в коментар, че е стартирало рамка за индустриална политика, насочена към технологии за енергиен преход, включително слънчева енергия и батерии. То обаче не отговаря директно на въпроса относно допълнително финансиране за компаниите.

Индустриалната асоциация Solar Power Europe ще стартира доброволна харта за правителства и компании. В хартата се казва, че купувачите на слънчеви панели трябва да се обръщат и към местното производство, но това не е приложимо на практика, посочват от организацията.

Михаел Блос, член на Европейския парламент от „Зелените“, стартира петиция по-рано този месец, в която призоваваза действие на европейско ниво за спасяване на производителите на панели. Според Блос Европейската комисия (ЕК) може да създаде фонд в размер на 200 млн. евро за изкупуване на неизползвани слънчеви панели, произведени в Европа, но институцията не желае да го направи. Европейската комисия отказва коментар.

„Ние – в медийни заглавия и неделни речи – много подкрепяме създаването на наша собствена слънчева индустрия, но след това нищо не се случва като действия“, коментира Блос в интервю за Ройтерс. „Хартата ще бъде по-скоро като политическа декларация, подписана от държавите членки, соларните компании и Комисията, тя е по-дългосрочна, няма незабавен ефект“, допълва той.

През февруари европейските политици приеха Закона за нулевата мрежа за промишленост, набор от мерки, включващи цел за производство на 40% от нуждите на региона от чисти технологии до 2030 г. ЕС също одобри почти 1 млрд. долара германска държавна помощ за шведския производител на батерии Northvolt, за да му помогне да изгради производствен център в Германия, след като Northvolt заплаши да пренесе бизнеса си в САЩ. Това е първият път, в който блокът използва изключителна мярка, позволяваща на страните членки да се намесят с помощ, когато има риск инвестициите да напуснат Европа.

Помощ за текущи операции обаче не се предоставя заради политически разногласия относно това колко публични средства трябва да отидат за затруднения бизнес.

Решенията за подкрепа на индустрии или фирми като Meyer Burger се вземат от държавите членки, коментира говорител на Европейската комисия пред Ройтерс. Германското министерство на икономиката и климата смята, че помощта за поддържане на съществуваща компания като Meyer Burger не би била законна, "ако има липса на пазарни перспективи от гледна точка на компанията", посочва говорител на ведомството пред агенцията.

Потенциалните клиенти – инсталатори на възобновяема енергия, които зависят силно от евтиния китайски внос, също се противопоставят на субсидии за панели местно производство. Те твърдят, че подобни ходове могат да им навредят, като накарат потребителите да отложат поръчките, докато чакат субсидиите да започнат.

Според консултантската компания Rystad Energy и производителите на слънчеви панели евтини вносни панели вече повече от една година стоят в европейски складове в очакване на монтаж. Това изоставане може да се разрасне, тъй като капацитетът на Китай продължава да се разширява. Ако всички планове, които китайските фирми обявиха, се осъществят, китайската индустрия ще може да произведе два пъти повече панели, отколкото се очаква да бъдат инсталирани в световен мащаб през 2024 г., казват от Rystad.

Базираната в Дрезден Solarwatt разполага със запаси за период от шест до девет месеца, казва нейният главен изпълнителен директор Детлеф Нойхаус пред Ройтерс. Компанията уволни около 10% от служителите си миналата година и казва, че местното производство на панели работи с приблизително една трета от капацитета.

Анализаторите казват, че не е ясно каква подкрепа всъщност би могла да помогне на индустрията, защото тъй като фирми като Meyer Burger произвеждат малка част от обемите в сравнение с Китай и САЩ. Същевременно местните индустрии за чисти технологии са толкова глобално преплетени, че е трудно за европейските производители да си представят напълно независима верига на доставки.

Що се отнася до завода във Фрайбург, от 90-те години на миналия век компаниите, които започват дейност в региона, се възползват от програмите за федерално финансиране за възстановяване на Източна Германия и преодоляване изоставането от Западна Германия. Появиха се нови индустрии, включително слънчева и полупроводникова.

Фрайберг понесе голям удар през 2010 г., след като китайската соларна индустрия увеличи производството и подби конкурентите. През 2020 г. германското правителство премахна тавана за субсидиите за инсталации за слънчева енергия, което помогна за повишаване на търсенето. През 2021 г. Зелената сделка на ЕС сигнализира политическа подкрепа за бъдещото търсене, а войната в Украйна също подпомогна разгръщането на слънчевата енергия.

Meyer Burger, чието седалище е в Швейцария, създаде производство във Фрайберг едва през 2021 г., когато индустрията започна да се връща към живота. Дружеството обнови централата на фалирала соларна компания, която не се е използвала в продължение на три години.

Не след дълго компанията се превърна в един от най-големите работодатели в града, потвърждава кметът Свен Крюгер.

„Това е вторият път, когато германската слънчева индустрия е изложена на риск. Вече веднъж се провалиха“, казва 19-годишният Макс Ланге, който е сред работниците, които почистват неработещите машини в завода. „Ако и сега се провалят, съмнявам се, че ще продължа с кариерата си в европейската соларна индустрия, защото не мисля, че ще има смисъл“, допълва той и се чуди дали не би могъл да си намери работа в соларната индустрия в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още