IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа започна да трупа резерви от газ за новия отоплителен сезон

Украйна отново опитва да привлече европейските търговци с атрактивни предложения за газохранилищата си

13:39 | 09.04.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Дни след официалния край на отоплителния сезон европейските държави отново започнаха да нагнетяват газохранилищата, става ясно от стравката на Gas Industry Europe (GIE). Към 8 април ЕС започва новия сезон за съхранение на газ с пълни до 60,1% от капацитета си газохранилища. През зимните месеци повечето страни от общността изтеглиха част от газа в резерв, чиято цена е съществено по-висока от пазарната в момента.

Причината е, че повечето европейски държави нагнетиха този газ през лятото и есента на 2022 година в очакване на сериозна криза през зимата на фона на заплахата Русия да прекрати доставките. Тогава цената на природния газ достигна рекордните над 300 евро за мегаватчас на нидерландската борса TTF.

От началото на 2024 г. цената на газа трайно слезе под нивото от 30 евро за мегаватчас. В последните дни търговията се извършва около 27 евро за мегаватчас, но цената е по-ниска спрямо предложенията за края на 2024 година - 31-33 евро за мегаватчас, показва справката на TTF.

Цената на природния газ на TTF през последните 12 месеца. Източник: TTF Цената на природния газ на TTF през последните 12 месеца. Източник: TTF

В някои страни обаче резервите останаха - газохранилищата в Испания и Австрия например са пълни над 75% от капацитета си, а в Португалия - и над 87%. Франция е една големите икономики, която се представя под средното за  ЕС ниво - под 42% запълнени газохранилища. В Германия нивото приближава 68 на сто.

България също изтегли голяма част от газа, съхранен в "Чирен" - в момента газохранилището е пълно до 44% от капацитета си, сочат още данните GIE. "Булгаргаз" се възползва и от компенсационната програма на правителството на стойност общо 278 млн. евро, с която да бъдат подкрепени клиентите на "Булгартрансгаз" за високата цена. Схемата чака одобрение от ЕК, но според експерти нотификацията ще получи зелена светлина, тъй като Брюксел нареди на членовете на общността да напълнят газохранилищата си до поне 80% от капацитета им и така също допринесе за високите цени. 

Ако обаче одобрение не дойде, това ще се отрази върху цената на "Булгаргаз" през следващите месеци. Тя се утвърждава от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) по предложение на газовата компания.

Заради пълните газохранилища още преди да дойде 1 октомври (официалното начало на отоплителния сезон) много европейски търговци съхраниха газ в Украйна през миналата година. Газохранилищата там се намират в западните части, в близост до полската граница и дълбоко под земята, тоест са защитени от ракетни удари. Опасността за тези количества газ беше свързана с евентуална мащабна щета върху газопреносната мрежа, която да не позволи доставките на газ. През изминалия сезон европейски компании са съхранили 2,5 млрд. куб. метра в Украйна, сочи официалната статистика на "Нафтогаз Украйна".

Според анализи търговците не рискуваха много и още при първото застудяване изтеглиха от газа, съхранен в украинските газохранилища. Това обаче помогна да се удържи цената на природния газ на все още по-чувствителния газов пазар в Европа.

Данните на "Нафтогаз" показват, че през тази зима от газохранилищата на страната са били използвани 8,5 млрд. куб. метра газ, от които 6,7 млрд. куб. метра за нуждите на вътрешния пазар. За първи път Украйна успя да изкара зимата, разчитайки на собствен добив и резерви, без допълнителен внос. До голяма степен това се дължи както на увеличения добив, така и на силно ограниченото заради войната потребление на природен газ.

В момента газохранилищата на Украйна са пълни до почти 12% от капацитета си, но страната разполага с огромни възможности за съхранение - наследство от ролята на основен транзитьор на руския природен газ в Европа, към 33 млрд. куб. метра. Данните показват, че страната отново е започнала да нагнетява газ за следващия сезон.

"Нафтогаз" отново изпрати и покани към европейските търговци да се възползват от газхранилищата в страната. За новата година условията за съхранение и изпомпване са още по-гъвкави, а таксите за съхранение няма да бъдат променени до 1 април 2025 година, съобщиха от компанията преди дни.

През последните седмици обаче основна цел на Русия отново са обектите на енергийната инфраструктура и този път сред тях са и газохранилищата край Лвов. При последния засега обстрел (в ранните часове на 9 април) има попадение от отломки по обекти от критичната инфраструктура, пише в Telegram ръководителят на областната военна администрация Масим Козицкий. Ударът е причинил пожар, който е изгасен, допълва той.

Официално потвърждение няма, но вероятно става въпрос именно за газовите обекти в региона. "Нафтогаз" потвърди за удари по свои съоръжения при масовите въздушни обстрели в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още