IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пренасищане с природен газ? Не за дълго

Защо Европа трябва да благодари на изменението на климата за последните две зими

22:00 | 08.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на природния газ падат по целия свят. Има изобилие от предлагане, а търсенето беше хладно тази зима в северното полукълбо. Наистина световният пазар на газ се сблъсква със свръхпредлагане.

Ситуацията накара Morgan Stanley наскоро да  прогнозира  пренасищане с газ, каквото не сме виждали от десетилетия. Това се материализира в резултат на силния ръст на производствения капацитет на втечнен природен газ (LNG), изтъкват анализатори от банката с фокус върху стоковите пазари. Те цитират цифри, показващи, че до момента има 400 милиона тона LNG капацитет, докато други 150 милиона тона са в процес на изграждане - „рекордна вълна на разширяване“, пише Ирина Слав в коментар за Oilprice.

Изглежда, че прогнозата се основава на предположение за не много силен растеж на търсенето, но това може да е грешно предположение. Тъй като търсенето на природен газ ще расте, и то доста силно. В същото време някои производители, особено в САЩ, вече започват да спират производството, поради ниската цена на газа.

Азия е внесла рекордни обеми LNG миналия месец,  показаха  наскоро данни от Kpler. Най-големите купувачи бяха Китай, Индия и Тайланд, като покупките от Индия се увеличиха с 30% спрямо предходната година, а в Китай с 22% повече от март 2023 г.

Този рекорд не би бил възможен, ако цените не бяха паднали – а цените са паднали, защото Европа купуваше по-малко LNG. Причината Европа да купува по-малко втечнен газ са нейните пълни газохранилища. Зимата отново беше мека в регионът така и не успя да изчерпи закупения газ в очакване на отоплителния сезон. Всъщност Европа записа рекордни запаси от газ  в края на този отоплителен сезон и това допринесе за по-слабите цени на природния газ – заедно с понижената индустриална дейност на континента.

Фактът, че търсенето на LNG веднага се възстанови, тъй като цените паднаха, предполага, че колкото по-дълго те останат ниски, толкова по-голямо ще стане търсенето, особено сред страните, които се опитват да намалят потреблението си на въглища в полза на газа. Много от тях са притиснати от фокусираните върху прехода правителства, които, въпреки че не са фенове на каквито и да е въглеводороди, признават, че природният газ има по-нисък емисионен отпечатък от въглищата.

Преди две години Европа измести тези страни от пазара. Сега, с толкова ниски цени, те може да обмислят да се върнат към него, което ще стимулира по-голямо търсене. Предлагането, от друга страна, може да не нарасне толкова, колкото Morgan Stanley очаква.

Анализаторите на банката визират американските износители на газ, които планират изграждане на допълнителен капацитет за LNG. Но дали целият този капацитет ще бъде изграден е друг въпрос. Проектът Driftwood LNG на Tellurian е един такъв пример. По съоръжението се работи от години, но компанията все не успява да осигури необходимите дългосрочни ангажименти на купувача, за да продължи. Бъдещето на второто съоръжение за LNG на Venture Global също е несигурно – както и бъдещето на всички нови подобни инсталации, тъй като федералното правителство спря одобренията за изграждане на нови мощности.

Междувременно търсенето може да бъде настроено за още по-силен растеж, благодарение на изкуствения интелект (ИИ). Центровете за данни, които вече консумират значителни количества електроенергия, са напът да се превърнат в още по-голям източник на натоварване на мрежата, тъй като ИИ се включва в повече услуги. Това автоматично ще означава по-голямо търсене на природен газ за производство – тъй като вятърът и слънчевата енергия няма да могат да се справят със скока.

„Газът предлага единственото разходно-ефективно производство на енергия, способно да осигури постоянна надеждна енергия, необходима на големите технологични компании за захранване на бума на ИИ“, коментира основателят на Energy Capital Partners Дъг Кимелман. Той добавя, че газът ще бъде от решаващо значение за захранването на центровете за данни в ерата на ИИ.

Търсенето на електроенергия от центрове за данни, според Международната агенция по енергетика (МАЕ), се очаква да нарасне двукратно и от 2022 г. до 2026 г., потенциално надхвърляйки 1000 тераватчаса (ТВтч). Това е голямо потребление на електроенергия и въпреки всички обещания, които Big Tech (най-големите американски технологични компании – бел. ред.) са направили за използване на нисковъглеродна енергия за захранване на своите центрове за данни, по-голямата част от действителната енергия идва от въглеводороди, просто защото няма налична нисковъглеродна енергия денонощно – и въглеродните кредити могат и се купуват отделно от електроенергията, с която са обвързани.

Всичко това означава, че перспективите за търсенето на природен газ през следващите години са изключително възходящи. Ниските цени неизменно стимулират по-голямо търсене и в този случай амбицията за по-ниски емисии помага специално търсенето на газ да нарасне още повече.

След това възниква въпросът за предлагането. Сега може да изглежда в изобилие, но след няколко месеца ще започне да се усети как американските сондажи ограничат предлагането без завършване на нови кладенци. Освен това никой не може да каже как ще се развие следващата зима в северното полукълбо. Може времето да е меко, но може и да не е. Малко иронично е, че ако по-меките зими от последните две години бяха предизвикани от изменението на климата, Европа трябва да благодари на изменението на климата за по-ниското използване на въглеводороди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 - "тате ще ми купи койлело, ама друг път". ..мдааа... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 3 месеца
ние газова централа немаме , ще си имаме АЕЦ последен модел АР1000 ... :))) ... но за зор-заман си имаме терминал за втечнен газ и тръбичка към него ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още