IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Още днес можем да спрем "Балкански поток", крановете са при нас

Газопроводът е донесъл печалба от 1,3 млрд. лева за съществуването си, казва лидерът на ГЕРБ

12:06 | 03.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още днес можем да спрем "Балкански поток" - инфраструктурата е изцяло българска, "крановете са при нас", заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Коментарът му е в отговор на искане на ПП-ДБ да бъде направена комисия, която да анализира обстоятелствата около изграждането на газопровода.

В края на 2022 година служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи по време на блиц контрол в парламента, че ДАНС разследва сигнал, че инфраструктурният проект е изграден въпреки доклад на службите до тогавашния премиер Бойко Борисов, че той е се вписва в стратегическия план на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна.

Малко преди това и Германия си призна, че изграждането на "Северен поток 2" е подкрепило нахлуването на Русия в Украйна. Преди това Берлин беше категоричен, че става въпрос единствено за икономически проект.

В кулоарите на парламента днес (3 април) Бойко Борисов също коментира, че "Балкански поток" е в интерес на българската държава. Газопроводът е донесъл 1,3 млрд. лева печалба, а чрез него можем да оказваме влияние върху Австрия и Унгария. Той припомни, че заедно с бившите си партньори от ПП-ДБ са решили да бъде наложена такса от 20 лева за мегаватчас върху транзита на руски природен газ.

Борисов каза, че в неговия кабинет са се били събрали "Христо (Иванов - б.р.), Атанас (Атанасов - б.р.), Асен (Василев - б.р.), Киро (Кирил Петков - б.р.) и аз" и са подкрепили идеята на финансовия министър Асен Василев, и нарече "двуличие" искането на ПП-ДБ да бъдат проверени обстоятелствата около изграждането на инфраструктурата.

Бившият премиер отбеляза, че газопроводът дава лостове за влияние на България, но реално Унгария много бързо успя да "контраатакува", използвайки влизането на страната в Шенген, за да принуди София да се откаже от таксата за транзит, макар че тя трябваше да бъде плащана от "Газпром", а не от унгарските потребители. Заплахата за спирането на продължението на "Турски поток" у нас обаче може да се окаже действително съществен коз, тъй като в края на 2024 година Украйна спира транзита на руския природен газ и пътищата към Европа стават ограничени. Будапеща например може да опита да купува през "Ямал" и Германия, но Берлин също въведе транзитна такса за руския газ, която оскъпява доставките.

Борисов предложи на своите бивши партньори спирането на "Балкански поток" или приватизацията му и прогнозира огромен интерес към инфраструктурата. ГЕРБ също така предлагат комисия, която да разследва не само "Балкански поток", а като цяло влиянието на Русия в енергетиката и да бъде включен и "Лукойл".

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също коментира в парламента, че би подкрепил идеята да се анализира влиянието на руската държава чрез "Балкански поток " и чрез "Лукойл". От ПП-ДБ пък са на мнение, че могат да бъдат създадени две комисии, които да работят паралелно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 вече и по таверните ли почна да бръмюиш... хахаха! Забавна измишльотина, Гърците ни завиждат за добрата ни локация за воден транспорт, хахахаха! за сухоземен станахме добра, чак след като влезнахме в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
scott
преди 3 месеца
БАРИСИЧ,твойто е се едно да се хвалиш, че си се оженил,направил си две деца и се гордееш, че живееш с красавица, но ако поискаш - може да я изгониш от домъ ви на мигъ и нема да има никви последствия за теб. Нито ше те съди за издръжка, нито ше поиска развод, нито ше ти прати мутри да те пребият, а това да ти трови живота с постоянни изнудвания, шантаж, заплахи и лъжи - изобщо не можге да стане, щото не може да стане никога. КВО ШЕ КАЖЕШ ДА ГО СПРЕМ НА МИГА? еи така, да видим кой прав, кой лъ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 3 месеца
Веднъж, в разговор с един политически и финансово състоятелен грък, на няколко питиета чух следното откровение: *Извинявай, но вие българите сте най-ттъъпото племе на Балканите и в Европа! Ако земята ви беше наша, Гърция щеше до е по-богата от Швейцария, без грък да пипне работа. Щяхме да живеем добре само от приходи от местоположението - от транспортен и търговски трафик през територията - въздушен, воден, сухопътен, енергиен*. И сега България вода гази, жадна ходи и внася руски газ от Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
Zdravko74
преди 3 месеца
Уникален лъжец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 20
khao
преди 3 месеца
.. но нямаш желание, щото ще трябва да връщаш един комисион с лихвите! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още