IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Великобритания не се разбира с ядрената енергия?

Правителството се стреми да разположи повече атомни електроцентрали в битката си с климатичните промени, но забавянията и растящите разходи усложняват плановете

16:24 | 02.03.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Типът реактори, които се изграждат в „Хинкли Пойнт“, имат репутацията на проблематични. Британското правителство позволи на EDF да купи по-голямата част от съществуващата британска ядрена енергийна система през 2009 г., като компанията избра проект, който френската ядрена индустрия помогна да разработи, известен като Европейски реактор с вода под налягане, за изграждане в „Хинкли Пойнт“.

Представен като един от най-безопасните и най-мощните реактори, строени някога, дизайнът сега е известен с някои недостатъци, със забавяния и надхвърляне на разходите, особено в АЕЦ „Олкилуото“, Финландия, където реакторът започна работа през 2023 г.; и в АЕЦ „Фламанвил“, Франция, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация по-късно тази година.

На теория разработчиците извличат поуки всеки път, когато строят централа, намалявайки бъдещите разходи, но този процес не изглежда напълно успешен с реакторите на „Хинкли“.

Рой Пъмфри, говорител на Stop Hinkley, група, която се противопоставя на строежа на централата, смята, че тя е „обречена“ и никога да не бъде завършена. „Конструкцията на реактора е твърде сложна“, изтъква Пъмфри, пенсиониран учител.

EDF хвърля допълнителна вина за закъсненията и превишаването на разходите върху ядрените разпоредби на Великобритания. За да отговори на изискванията, първоначалният дизайн ще се нуждае от 7000 промени, включително 35% повече стомана и 25% повече бетон. EDF е собственост на френското правителство.

Службата за ядрено регулиране на Великобритания реагира бързо, като каза в изявление на 25 януари, че е поискала промени след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., както и заради опита с други европейски реактори под налягане в Европа и Китай. Що се отнася до допълнителния бетон и стомана, регулаторът казва, че Франция има подобни изисквания.

Все пак има доказателства, че изграждането на ядрена централа отнема повече време и струва повече във Великобритания. Britain Remade, група, която има за цел да ускори икономическото развитие, установи, че подобни реактори са били построени много по-евтино - не само в Китай, който е водещ в света в строителството на ядрени централи, но и във Финландия и Франция, въпреки закъсненията в тези страни.

„Ясно е, че нашият подход към планирането и финансирането на реакторите добавя значителни разходи“, пишат двама анализатори, Сам Думитриу и Бен Хопкинсън, в скорошно проучване.

Въпреки разочарованията ядрената енергия печели политическа подкрепа във Великобритания и другаде като надежден източник на енергия с ниски нива на емисии. Ако „Хинкли Пойнт Си“ бъде завършена, тя ще захранва шест милиона домакинства - над два пъти и половина повече от следващата по големина британска атомна електроцентрала. И стабилният характер на ядрената енергия е важен атрибут; възобновяемата енергия като вятърна и слънчева енергия са зависими от метеорологичните условия.

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак наскоро обяви допълнителни 1,3 млрд. паунда за подпомагане на финансирането на EDF за изграждането на нейната централа „Сайзуел Си“.

„Ядрената енергия е перфектната противоотрова за енергийните предизвикателства, пред които е изправена Великобритания“, изтъква Сунак миналия месец, когато обяви план за четирикратно увеличаване на производството на ядрена енергия до 2050 г.

Но кой ще плати за това разширение? Това не е съвсем ясно.

Британското правителство сега е основният собственик на АЕЦ „Сайзуел Си“, след като изкупи миноритарен дял, притежаван от China General Nuclear, китайска държавна компания. EDF намали дела си до по-малко от 50 процента от 80 на  сто преди това и казва, че е решен да го намали до под 2%. EDF и британското правителство се надяват, че поуките, направени по време на строежа на „Хинкли Пойнт Си“, ще намалят цената на „Сайзуел Си“, която е със същия дизайн.

Правителството, съветвано от Barclays, преговаря с група инвеститори за закупуване на „Сайзуел Си“. Като примамка служителите предлагат нов модел на финансиране, който ще позволи на разработчиците да възстановят инвестициите си по-рано.

Преди няколко години се очакваше китайските фирми да играят голяма роля в британската ядрена програма, но Лондон се възмути от тяхното участие. China General все още притежава около една трета от Хинкли Пойнт Си“, но е спряла да участва в строителните разходи, споделя EDF, оставяйки французите да плащат, за да продължат работата.

По-рано през февруари EDF заяви, че отписва около 13,9 млрд. долара по проекта.

С толкова голям залог за Великобритания, EDF и френското правителство се надяват, че Сунак ще осигури по-голяма подкрепа, за да помогне за завършването на „Хинкли Пойнт“ и за постигането на успех при строежа на следващата централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 02.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 4 месеца
Да плюскат "зелен хайвер" и да не мрънкат много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 4 месеца
За Микробритания само Уестингхаус ще им дойде дохаки. Така ще им "оправи" ядрената енергетика, че ще ги помнят със столетия. Справка, ФАЩ чака 16 години довършването на АЕЦ, а цената е скочила 3 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 4 месеца
На крива ракета космоса и пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 месеца
И да не пропуснем да изясним в изказването на Сунак: *Ядрената енергия е перфектната противоотрова за енергийните предизвикателства, пред които е изправена Великобритания*, че като говори за *противоотрова*, визира борба срещу някаква *отрова*, най-вероятно, със зелен цвят, синтезирана през последното десетилетие на слънце и вятър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 месеца
*Обединеното кралство и САЩ в известен смисъл са забравили как да строят атомни електроцентрали, изтъква Саймън Тейлър _ _ _ Може да възстановим това знание, но това ще отнеме много време, добавя той.* - В тази посока на внезапно и принудително поумняване след зеления делириум, дали няма да дочакаме до 1-2 години подобни статии, как във Великобритания и други части на Запад се мъчат да си спомнят, как се строят и въглищни централи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 4 месеца
Въпреки разочарованията ядрената енергия печели политическа подкрепа във Великобритания и другаде като надежден източник на енергия с ниски нива на емисии.* Като се замисли човек, че само преди 3 години изразът *ядрена енергия* беше нарицателно за зло. А днес: *Ядрената енергия е перфектната противоотрова за енергийните предизвикателства, пред които е изправена Великобритания*, изтъква Сунак* - Като че ли не сме в Европа. И в какъв оффчарник се превърна т. н. *Запад*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още