IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завърта ли се интрига около избора на изпълнител на проекта за нови ядрени мощности?

Hyundai има притеснения как ще протече процедурата, а в Народното събрание отхвърлиха извънредна точка, посветена на проекта

10:59 | 22.02.24 г.
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Южнокорейската компания Hyundai Engineering & Construction, която беше определена като единствения кандидат, който отговаря на всички изисквания в търга на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", изрази опасенията си как ще протече процедурата за избор на изпълнител на проекта. В позиция на Посолството на Южна Корея у нас се казва, че следят ситуацията и са в готовност да комуникират с българската държава.

От Hyundai коментират, че имат опит в изграждането на 24 ядрени реактора в Южна Корея, включително и със съвместна работа с Westinghouse по реакторите AP 1000, и комуникират с корейското правителство и кредитни институции за осигуряване на финансиране на дейностите. Компанията обещава да включи гаранции и договор за фиксирана сума със собственика на проекта, но се опасява от "потенциално несправедливи действия" от страна на конкуренти.

Темата за финансирането беше дискутирана по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и околна среда преди ден. Според председателя на енергийната комисия Делян Добрев парламентът трябва да постави още няколко допълнителни условия пред АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" при сключване на договор за проекта, сред които е например фиксирана цена и срок за изграждането, както и участието на български фирми в реализацията на проекта.

Другата важна тема в комисията беше изпълнителят - Добрев коментира, че в търга са участвали пет компании, сред които и две китайски, които обаче нямат опит с работата с Westinghouse. Председателят на енергийната комисия обърна внимание, че само една компания отгворя на всички изисквания, включително положителен финансов резултат в последните години, и тя е южнокорейската Hyundai Engineering & Construction.

В комисията обаче в крайна сметка одобриха предложението на проект за решение, с което се определят условията за провеждане на преговори от страна на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности". В него е включено и изискване да се разговаря и с американската Bechtel, която по принцип също отговаря на изискванията, но в търга участва със свое дъщерно дружество, което няма нужния технически капацитет. Предложението беше внесено от депутатите Ивайло Мирчев и Васил Стефанов с идеята да има конкуренция между участниците.

Припомняме, че през уикенда съветникът на енергийния министър Антон Иванов коментира пред БНР, че България ще поиска оферти от още участници, за да може да получи по-изгодни условия. Той посочи, че проучванията на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" са показали, че повече компании от сектора имат интерес към проекта, но не са подали оферти.

Междувременно в Народното събрание беше отхвърлена извънредна точка в дневния ред, посветена на проекта за 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй". Тя беше предложена от ГЕРБ и припозната от председателя Росен Желязков, но депутатите в пленарната зала отхвърлиха включването ѝ за дискусии през тази седмица, предаде БТА.

Източници на Investor.bg коментират, че между депутатите предложението се е дискутирало като "проекта Westinghouse" и партньорите в управлението ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС спорят именно за участието на Bechtel в разговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още