IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще се стреми да разположи първите малки модулни реактори до 2030 г.

Блокът планира да създаде индустриален съюз с фокус върху технологията в подкрепа на енергийния преход

20:02 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) ще разчита отчасти на малките модулни реактори (SMR) за постигане на климатичните цели с хоризонт до 2040 г., като се предвижда да бъде създаден индустриален съюз, който да разчисти пътя за изграждането на първите подобни реактори до 2030 г., обяви Европейската комисия (ЕК), цитирана от Euractiv.

Изпълнителната власт на ЕС представи своята препоръчителна цел за климата за 2040 г. за намаляване на емисиите на парникови газове в блока с 90% в сравнение с нивата от 1990 г.

За да постигне това, ЕС трябва да премахне своята зависимост от изкопаемите горива, като първоначално я намали с 80% до 2040 г. в сравнение с дела и от общия енергиен микс от 2021 г.

За тази цел ЕК „признава потенциалния принос на малките модулни реактори за постигане на енергийните и климатичните цели на Европейската зелена сделка“.

„Решихме да създадем индустриален съюз за малките модулни реактори, за да улесним разполагането на първите реактори до 2030 г. в страните, които решат да ги възприемат“, изтъква Кадри Симсон, еврокомисар по въпросите за енергетиката.

Изградените в Европа малки модулни реактори ще спазват „най-високите стандарти“ за безопасност и устойчивост, увери тя.

До 300 мегавата мощност

SMR са оборудвани със съществуващи, но смалени в мащаб технологии, вдъхновени от ядрените подводници или самолетоносачите. Максималната им мощност е около 300 мегавата (MW), в сравнение с тази при един стандартен реактор, която варира от 700 до 1600 MW.

Поради своите размер, мощност и по-ниски изисквания за ресурси в сравнение с големите реактори, SMR могат да осигурят стабилност на електрическата мрежа в страни с висок дял на възобновяеми източници. За тази цел те са идеални за замяна на инсталации, работещи с въглища.

„Разгръщането на малки модулни реактори ще донесе значителни ползи на Европа, включително по-голям енергиен суверенитет, по-ниски емисии на въглероден диоксид, нови работни места и икономически растеж“, изтъква Ив Дебазей, управляващ директор на базираната в Брюксел група за ядрено застъпничество Nuclear Europe.

Nuclear Europe също трябва да бъде част от ръководната комисия на бъдещия алианс за SMR, както разкри Euractiv France в началото на декември. Според организационна схема, видяна от медията, работата ще бъде организирана в седем работни групи, обединяващи участниците в алианса, вариращи от разработчици на технологии до органи по безопасност и граждански групи.

Няколко компании вече обявиха намерението си да се присъединят към алианса, включително разработчиците на усъвършенствани модулни реактори (AMR) NAAREA и Newcleo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още