IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на енергийните пазари сви печалбата на Shell с 30% за 2023 г.

Първите отчети в сектора подсказват отстъпление от рекордните печалби през 2022 година

11:44 | 01.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Успокояването на петролните и газовите пазари през 2023 година свива приходите на големите петролни компании, подсказват първите финансови отчети в сектора. Shell е първата от Big Oil, която публикува данните си. Очаква се американските гиганти Chevron и ExxonMobil да я последват в петък (2 февруари). Другите две европейски компании в челната петица - Total и BP, ще представят отчетите си в средата на следващата седмица.

В своя отчет за цялата 2023 година Shell съобщава за спад на печалбата с 30% до 28,3 млрд. долара. През 2022 година обаче рекордните цени на енергоресурсите донесоха и рекордни печалби в сектора. Затова в ръководството на компанията не се впечатляват от свиването на печалбите и съобщават за увеличаване на дивидента с 4% спрямо предходното тримесечие до 0,344 долара за акция и продължаване на обратното изкупуване на акциите (в обем на 3,5 млрд. долара през следващите три месеца).

Годишно размерът на дивидентите, разпределяни от Shell, се увеличава с 20%.

Нещо повече - данните за четвъртото тримесечие са изненадващи за пазара. Според отчета чистата печалба за компанията в периода октомври-декември 2023 година възлиза на 7,3 млрд. долара, надхвърляйки очакваните от пазара 6 млрд. долара, посочва Ройтерс. Има спад обаче от рекордните 9,8 млрд. долара, реализирани от Shell в края на 2022 година.

Данните показват, че силни продажби на втечнен газ подкрепят печалбата през последното тримесечие. Чрез тях компанията успява да преодолее намалената работа на рафинериите и свита търговия с петрол.

Австрийската OMV също съобщава за сериозен спад на печалбата - с 46% до 6,02 млрд. евро за цялата 2023 г. Причината е свиване на активността във всички основни дейности на компанията. През четвъртото тримесечие има известно повишение на тримесечна база, но на годишна база печалбата спада с 32% до 1,43 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още