IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отмени задължението запасите от нефт да са само в страната

Част от резерва на горива ще се съхранява на територията на ЕС

15:28 | 25.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, с които се отменя разпоредбата, задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната.

Прието бе от 30 юни 2024 г. запасите от нефт и нефтопродукти, съхранявани на територията на други страни членки на ЕС, да са до 50%.

Според приетите текстове икономически оператори и съхранители, които имат възможност да предоставят нефт и нефтопродукти и/или разполагат със свободни съдови вместимости за съхраняване на запаси за извънредни ситуации на територията на други държави членки на Европейския съюз, прилагат това право до 50 на сто от индивидуално определените нива на запаси за съответните категории нефтопродукти и нефт.  

Всяко конкретно делегиране се допуска по искане на задълженото лице след предварително разрешение от компетентните органи на другата държава членка на Европейския съюз, на чиято територия ще се съхраняват запасите, и последващо разрешение от агенцията, гласят приетите разпоредби, предава БТА.

Преди две седмици енергийната комисия в Народното събрание прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, като с предложените промени се връщат законовите текстове, отменени с обнародваните промени от 13 октомври 2023 г.

Тогава се предложи отмяна на разпоредбата, задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната с мотив, че това задължение ще затрудни вноса на горива и ще намали конкуренцията, което е предпоставка за по-високи цени на горивата, пише "Фокус".

В хода на разискванията депутатът от левицата Румен Гечев заяви, че с промените само се внася хаос в запасите от нефт и нефтени продукти. Той коментира, че още при първото четене на законопроекта е предупредил, че не може и 50% съхранение да се постигне след три месеца.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС каза, че това предложение е дошло от Министерство на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 5 месеца
*** за гласувалите за тия *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 лозунгар, прочети няколко пъти на глас каква тъъпотия си написал, моля? ... и после сподели с колко се е обогатил бюджета от това че сме били "износител", както твърдиш... изноститтел на какво маа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 5 месеца
И къде по-точно мислят да местим този резерв?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
* с мотив, че това задължение ще затрудни вноса на горива и ще намали конкуренцията, което е предпоставка за по-високи цени на горивата* - Правилно, след като очевидно ни подготвят за времето без Лукойл Нефтохим. Още един клъстер, където България от износител ще се препозиционира във вносител. Колкото до цените, няма държава в ЕС с по-ниски цени на горивата от България, така че, всеки да си прави изводите що за конкуренция и цени ни готвят от сглобката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още