IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ обрат: Полша изглежда готова да подкрепи амбициозните климатични цели на ЕС

Ще поемем нашия дял като членове на ЕС за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., коментира полският зам.-министър на околната среда

15:05 | 15.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полша би работила за изпълнението на амбициите на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на въглеродните емисии с 90% спрямо нивата през 1990 година до 2040 година, ако тази цел бъде одобрена, заяви новият зам.-министър на околната среда на страната Урсула Сара Зиелинска в Брюксел. Тя обаче така и не отговори еднозначно дали Варшава ще подкрепи тази цел.

Пред журналисти преди началото на неформалното заседание на министрите на околната среда тя коментира, че Европа, а и целият свят е изправен пред сериозна заплаха, свързана с климатичните промени. "Едно е абсолютно сигурно - трябва да ускорим (плановете си - бел. ред), не можем да продължаваме така. Европа и останалият свят не е постигнал нито една цел за опазване на климата досега", каза още тя.

Ангажиментите на ЕС са ангажименти и на Полша и "ще поемем нашия дял като член на общността", за да бъде постигната въглеродна неутралност до 2050 година, коментира Зиелинска.

Полша разчита на въглищата за производството на 70% от електроенергията, а 2/3 от домакинствата в страната се отопляват с въглища. Предишното правителство така и не одобри дата за отказа от въглищата, като коментарите от Варшава бяха, че към 2049 година ще затвори мините в страната.

В Полша има много притеснения как ще се случи този преход, призна днес (15 януари) зам.-министърът на околната среда. Тя посочи, че е нужно хората в страната да бъдат убедени, че зелената енергия днес е много по-евтина от тази от въглищата или от газа. "Трябва да изминем този път не само защото е по-скъпо, но е и по-опасно за нас", допълни още Зиелинска, визирайки здравословните проблеми, които носи мръсният въздух за хората.

Тя е категорична, че притесненията на хората от въглищните региони трябва да бъдат изслушани и успокоени и новото правителство на Доналд Туск е поело курс в тази посока. "Няма да изоставим никого в нашия преход от въглища към зелена енергия", категорична беше Зиелинска. 

Тя обеща, че Варшава ще представи промените в Националния план енергия и климат след шест месеца, в който ще бъде разписана и по-детайлна информация за зеления преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
полските вятърни паркове продават ток на цени от 110 до 300 злоти за МВтч , в зависимост от поколението на използваните турбини , а на енергийната им борса цените варират около 300-400 злоти според зависи ... :))) ... нашите бъдещи черноморски вятърни паркове ще продават ток около 80-100лв за МВтч , при цена на борсата ни около 200лв ... те тъй друзя антиваксъре-газовици ... альошата тръгва и той към музеят ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още