IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Страните от ЕС изостават в напредъка към постигане на климатичните цели

Вместо до 55-процентно намаление на въглеродните емисии до 2030 г., страните от региона ще успеят да постигнат редуциране от 51 на сто

22:00 | 18.12.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да засилят ангажимента си за постигане на обвързващата цел на блока за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с най-малко 55% през това десетилетие чрез ускоряване на премахването на изкопаемите горива и повишаване на конкурентоспособността на сектора за чиста енергия в региона, пише Bloomberg.

Настоящите мерки относно енергийните и климатичните планове, изготвени от държавите от ЕС, ще доведат до 51% намаление на парниковите газове, като страните изостават в инсталирането на възобновяеми енергийни източници и от засилването на енергийната ефективност, става ясно от оценка, публикувана от Европейската комисия (ЕК).

Целта за 2030 г. е част от амбициозната стратегия на ЕС да поведе глобалната борба срещу изменението на климата и да елиминира емисиите до средата на века.

„Ясно е, че се нуждаем от по-големи ангажименти за окончателните планове, които да ни поставят твърдо на правия път към климатичната неутралност, да изградим устойчивост срещу въздействията на климата и да се възползваме от ползите, произтичащи от климатичния и енергийния преход“, изтъква еврокомисарят по климата Вопке Хукстра.

Безпрецедентната зелена трансформация на ЕС напредва, докато блокът трябва да се бори с енергийната криза след прекъсване на доставките на газ от Русия, на фона на продължаващата война в Украйна. В същото време нарастващата конкуренция от САЩ и Китай притиска веригите на стойност на чистата енергия в Европа, предизвиквайки призиви от бизнеса за повече финансиране.

Оценката на ЕК на общо 21 национални плана показва, че настоящите мерки ще увеличат дела на възобновяемите източници в енергийния микс на Европа до между 38,6% и 39,3%, което е по-малко от целта от 42,5%. Според плановете страните биха увеличили енергийните икономии с 5,8% в сравнение с целта от 11,7%.

Много страни в ЕС се разминават с климатичните цели, определени от блока. Източник: ЕК/Bloomberg Много страни в ЕС се разминават с климатичните цели, определени от блока. Източник: ЕК/Bloomberg

Докладът изключва Австрия, България и Полша, които все още не са представили своите планове, и Белгия, Ирландия и Латвия, чиито чернови бяха получени наскоро и ще бъдат оценени в началото на 2024 г.

Комисията призова държавите членки да направят повече за постепенното премахване на изкопаемите горива при производството на енергия и да се откажат от субсидиите за подпомагане на замърсяващи енергийни източници в сектори като транспорта. Тя също така призова правителствата да подобрят своите планове за диверсификация на енергийните доставки.

Докато делът на руския газ във вноса на ЕС спадна до 15% през първите 10 месеца на тази година от около 45% през 2021 г., само някои нации предоставиха подробни планове за достъп до друг газ или нисковъглеродни енергийни източници.

„В бъдеще търсенето на електроенергийния сектор и съхранението на енергия не са достатъчно обхванати въпреки нарастващото значение на гъвкавостта“, каза Комисията. „Малко държави членки са посочили как планират постепенното намаляване на употребата на петрол и последиците от това за енергийната сигурност и петролната инфраструктура.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 6 месеца
Природният газ играе ключова роля в постигането на климатичните цели и прехода към нисковъглеродна икономика. Природният газ се отличава със своята ефективност и чистота, предоставяйки стабилна енергия без значителни замърсители. Това прави възможно постепенното излизане от използването на въглища и нефт, които имат по-големи емисии на CO2. Така че трябва към това да се стремим като страна членка на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 6 месеца
Защо новите Остап Бендеровци така и не споменаха, дори с половин уста, за масово залесяване на оголените от дива сеч земи? Това е най-добрият начин за усвояване на набедения за затоплянето СО2, който е храна за растенията. Те пък като резултат отделят О2, който всеки момент очакваме да бъде обявен за парников газ. За слабодосетливите - става въпрос за най-обикновено дране на *** кожи, под най-благовидни предлози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 месеца
До: evlogi хахахаха, да цари световна конспирация около тоя вулкан, че аха и народа се усети в измамата.. а това че тоя вулкан изригва за трети път през последните 15 години сигурно е новина за теб, даже и филм по Дискавари има ... по добре гледай него, а не някви руски конспиративни сайтове! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 6 месеца
До: Alex Silver ... въх ... каква скрита лимонка се извъди , астроном любител ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 6 месеца
До: evlogi ... ето , ти не оставяш нещата на случайността и сега знаем , защо е било топло това лято ... защо ще топло догодина ... а за по-следващата година , все ще изригне друг вулкан , може и подводен , нали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 6 месеца
Между другото, вече изобщо не се споменава гигантското подводно изригване на вулкана Хунга край Тонга миналата година. Това нещо изстреля колосални количества водни пари в атмосферата.Когато това се случи миналата година, имаше известни новини по темата и че ще предизвика вероятно затопляне през следващите две три години, докато се изчистят ефектите му.Но тези новини бързо изчезнаха.Не обслужват добре правилният наратив.И ако случайно някой не знае-водната пара е най-мощния парников газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 6 месеца
Що, Китай,Индия и с-ие напредват ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Alex Silver
преди 6 месеца
Климатични цели, кайш? Демек, изместване на земната орбита, "поправка" на земната ос и строго ограничаване на Слънчевата активност? Аре, ве! А вие знаете ли, че вече втора седмица продължават силни магнитни бури, причинени от засилената слънчева активност, като стигат до 5 степен по 9 балната скала? Да изтребем добитъка, щото като пърррди, стряска Слънцето? Сигурно е точно така, щото ТИЯ не лъжат, а??? Верваме, как да не вЕрваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още