IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се подготвя за първото си ултрадълбочинно проучване за петрол и газ

Корабът Mengxiang може да извършва сондажи на 10 хил. м дълбочина

13:03 | 18.12.23 г.
Снимка:Carina Johansen/Bloomberg
Снимка:Carina Johansen/Bloomberg

Китай се готви за първото ултрадълбочинно проучване за петрол и природен газ, съобщава Ройтерс. Използван ще бъде кораб, който може да извършва сондажи на дълбочина от над 10 хил. метра.

Mengxiang ("Мечта") е първият китайски сондажен кораб, способен да работи на такава дълбочина. В рамките на мисията той може да измине до 15 хил. морски мили и да работи в продължение на 120 дни в открити води. Операцията на Mengxiang ще започне в края на тази седмица.

От съобщенията на китайските власти не става ясно къде ще се проведат проучванията.Те обаче се случват в момент, когато напрежението в Южнокитайско море расте, а Филипините съобщиха, че също се подготвят за проучвания във води обект на спорове.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, през което годишно преминават търговски кораби, пренасящи стоки за 3 трлн. долара. За части от него обаче заявки правят и Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней.

В началото на годината Китай и Филипините започнаха да обсъждат съвместно проучване на петролни и газови ресурси в Южнокитайско море, което има средна дълбочина над 1200 м, но по думите на представители на Филипините няма сериозен напредък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още