IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има начин да изключим въглищата, без да губим работни места

Вместо да бърза, застрашавайки икономиката си, Австралия действа внимателно при прилагането на политиките за постепенно закриване на въглищните мини и електроцентрали

06:47 | 14.12.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Още преди това Тони Улф започва да се застъпва за преминаване към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Той е на 15 години, когато започва като чирак електротехник в Hazelwood; приключва кариерата си 44 години по-късно в Loy Yang.

„Можех да видя надписа на стената. Работих в електроцентрала в продължение на 29 години, която беше проектирана с 35-годишен живот. Дори не бяхме говорили за планиране на друга”, споделя той.

Уенди Фармър, чийто съпруг работи в Hazelwood и е доброволец в местната пожарна служба, стига до подобно прозрение. След пожара тя се вбесява от неуспеха на правителството и индустрията - и нейните съседи - да признаят вредите, причинени от въглищата.

„Ако бебето ви не може да диша през нощта поради замърсяването на въздуха, разбирате го. Това става лично“, споделя Фармър. Тя създава група, наречена Voices of the Valley. Първоначално съсредоточени върху търсенето на отговорност за пожара, нейните членове скоро призовават за цялостна промяна на икономиката на района.

Хората в района разработват собствено предложение, след което започват да лобират пред правителството на щата Виктория. Когато държавата създава LVA и обявява финансиране от 266 млн. австралийски долара за региона, министърът на енергетиката Лили Д'Амброзио пише Twitter: „Чухме те @wendyfarmer_“.

Една от първите задачи на LVA е да подкрепи уволнените работници в Hazelwood, почти всички от които завършват или с ранно пенсиониране, с настаняване в друго местно съоръжение или с роли в дългия процес на извеждане от експлоатация на мината.

LVA започва да развива отношения с разработчици на възобновяема енергия като  Corio Generation, подкрепяна от Macquarie, и с Elanora Offshore - петчленен консорциум, който включва EnergyAustralia на CLP и Royal Boskalis Westminster NV. Вече имат изпълнени десетки проекти за ВЕИ в района.

Като цяло те не изискват толкова много работници, колкото въглищните мини и електроцентралите. Но търсенето ще бъде високо най-малко 15 години, изчислява Чарлз Ратрей, главен изпълнителен директор на Star of the South, базирана във Виктория компания, която кандидатства за една от концесиите за офшорна вятърна енергия.

„Имате хиляди строителни работни места“, за да изградите проектите, казва той. „Има и спомагателна работа в кетъринга, настаняването, транспорта, местната верига за доставки“, добавя Ратрей.

Когато Лейбъристката партия на Австралия печели първото си мнозинство от девет години през 2022 г., тя си поставя за цел да преобърне вкорененото отричане на изменението на климата от предишната администрация и да укрепи отслабените връзки с Югоизточна Азия. Преходът към чиста енергия сега е посочен като „ неотложен приоритет “ на австралийската помощ за регионално развитие от 1,24 млрд. долара. Страната е отделила 105 млн. долара за подкрепа на устойчивия икономически растеж във Виетнам.

Правителството спонсорира и обиколката на виетнамската делегация. Климатичните политики на Австралия далеч не са новаторски, но тя изпреварва регионалните си съседи.

Виетнамските политици прекарват една седмица на лекции в Австралийския национален университет в Канбера и една седмица в посещения на място, включително в долината Латроуб.

Въглищата са най-големият източник на електроенергия във Виетнам и ще продължат да растат, казва правителството на страната. Най-малко шест централи трябва да бъдат пуснати в експлоатация до края на десетилетието, тъй като средната класа се разширява и компаниите създават фабрики там.

Това означава, че е твърде рано да се мисли за спиране на въглищните централи или за планиране на около 200 хил. работни места, които биха били застрашени, коментира Джон Рокхолд, председател на работната група за електроенергия към Виетнамския бизнес форум. В същото време страната си е поставила цел за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

„Политиката на правителството е: Нека да разработим нашата собствена индустрия за възобновяеми енергийни източници“, изтъква Рокхолд, добавяйки: „Имаме редкоземни елементи, имаме възможностите“.

Този вид дългосрочно планиране не е най-радикалната идея, но доскоро въгледобивната промишленост — и нейните могъщи съюзници — успешно твърдяха, че няма нужда, че изменението на климата е преувеличено и причините за него са неопределени. Ангажиментите за климата, с техните срокове и междинни показатели, налагат по-мащабен поглед. Те също така могат да помогнат за изместване на наратива от изчезващите работни места към създаването на нови роли, както направи президентът на САЩ Джо Байдън при популяризирането на Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

Засега това означава да оставим въглищата да горят по-дълго, отколкото пазарът или планетата наистина могат да толерират. Вместо да претърпи ново прибързано затваряне, Австралия сключва споразумения, за да остави останалите електроцентрали в района на Виктория отворени. Виетнам планира да експериментира с така наречените чисти въглищни практики, които незначително намаляват емисиите на въглероден диоксид. Сред другите компромиси, тези видове политики могат да изкривят пазара за чиста енергия, обезкуражавайки инвестициите точно когато са най-необходими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
След като бъдат изградени, проектите за фотоволтаични централи не създават почти никакви постоянни работни места.Същото важи за вятърните паркове . Една вятърна централа 500 мегавата (120 турбини по 4.2 мегавата всяка)поддържа всичко на всичко 15-20 работни места..При соларните са даже по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 16
zelka007
преди 6 месеца
за феновете на въглеводородите ... у нас догодина една от поредните фотоволтаични централи , ще бъде оборудвана с мегабатерии . и тъй , вечер , когато си пържите самоковските картофи , ще ползвате ток от бате райчо ... м/у другото в Парламента текат окончателните обсъждания , на законът за офшорните вятърни централи в Черно море ... спорен ден , друзя !! днес възстановителните дейности по недоразумението в центъра на София ще продължат с нови процедури , силно се надявам с оксижен вече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още