IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скъпият газ е само един от проблемните фактори за българската индустрия

Рязкото поскъпване на суровината в рамките на дни и свиването на европейската икономика също са голямо изпитание, казват от БФИЕК

14:00 | 02.11.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ на "Булгаргаз" като обществен доставчик от 1 ноември се повишава с 36% до 82,12 лева за мегаватчас. Към тази цена за бизнеса се добавя и още премия от малко над 6 лева, или цената на суровината за индустрията вече е почти 90 лева за мегаватчас, изчисли Ивайло Наденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), пред БНР.

Поскъпването има сериозно отражение върху компаниите, защото до средата на октомври очакванията бяха за повишение в рамките на малко над 11%.

Българската икономика е експортно ориентирана и свиването на европейската икономика също влияе на индустрията, коментира още Найденов. Най-големият пазар на българските компании е Германия, а там спадът е вече забележим. "Този месец ще оцелеем", каза той и допълни, че продукцията на големите потребители на природен газ се търгува по борсови цени и засега не се очаква съкращаване на служители или орязване на заплатите.

В индустрията още чакат годишните договори от "Булгаргаз", защото за тях е важна не само цената, но и условията за доставка на суровината. "Трябва ни по-голяма гъвкавост, каквато през тази година, за съжаление, нямаше", категоричен беше Найденов.

На този етап не се виждат екстремни изменения на цените, както беше през лятото на 2022 г. Той припомни, че газът в САЩ е с 5-6 пъти по-ниска цена, което прави европейското производство неконкурентоспособно.

Найденов отново призова за пазарен механизъм, който да компенсира високите цени на енергийните източници за енергийно интензивното производство. Покупката на газ от "Булгаргаз" е единственият вариант за българските компании да имат стабилността на цената на газа от Азербайджан, както и да си осигурят достатъчни количества суровина.

По отношение на възможностите за сключване на дългосрочни договори за доставка на електроенергия, Найденов е категоричен, че на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) такава платформа има, но продукт липсва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 02.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 10 месеца
Еее хайде стига, рязко поскъпване... нека видим данните какво показват. От началото на годината до август само спад надолу на цената, миналата година цената по това време също е била по-ниска..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Хахаа, жаллкото човеченце копейниче, дето цъка минуси и плюсове през прокси,пак е вилняло. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Квиичите ли, копейки, квииичите ли? Даже не знаете откъде идва газа в Българив, слабоуми, но квиичите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
sssaaa
преди 10 месеца
Е как бе Фекалната Зелка ни обяснява до оня ден как Расийския газ бил много скъп и в Европа цената на газа щял да бъде много евтин като го внасяне от Американските ни Васали. Не ни трябва евтин газ, щом може да купуваме скъп Американски, ние сме богат народ. Ама *** още вярва че Рашките сами са бишнали тръбите си за да не могат да продават евтино на Европа, смятай къв злетак е тоя Зелтак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Ташке, ти ако не беше Био-БОТ, каканижещ по алгоритъм (опорки), щеше да помниш, че те американците не само препоръчаха, а и доста сериозно дупчиха на няколко места из Европа. КонокоФилшпс, ЕксънМобайл, Шеврон и Маратон Ойл - все американски гиганти, (Пропускаме Тотал и Ени като европейци) надупчиха Полша като швейцарско сирене, после събраха каттуна и се изнизаха като мокра връв. Въпреки галактическия мерак на Полша. А ако толкова преживяваш плюсчетата ми, наший си и ти и мирясай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 10 месеца
До: Tikva007 Ей сега ще дойде кухича, да ти разкаже, как тая цена е в пъти по-малка от онази на тоталитарния мордорски газ, закупуван от тръбопроводи преди години. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 21
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... хаха ... кога успе за 3-4 мин да си нашиеш пет плюсчета ве нефел суетен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 25
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... смешно политкомисарче ... те , хамериканците , препоръчаха , ако искате стабилни и предвидими доставки на природен газ започвайте да дупчите за фракинг и ще си имате незвисимо производство за десетилетия напред ... ако не , продължавате с лашкането в цените ... технологията е достъпна за ЕС и УСА ... в останалата част на света да се оправят както могат ... на Портовая гори ли факелчето ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
atrdmbxlz
преди 10 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
*Той (Ивайло Наденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори) припомни, че газът в САЩ е с 5-6 пъти по-ниска цена, което прави европейското производство неконкурентоспособно.* - Останаха ли още евро-глъмове, които да не са разбрали, защо американците воюваха с руските патоци още от времето на Шрьодер, а с войната в украйна решиха окончателно проблема си с конкуренцията на Европа? Не питам за слугинажа на американска хранилка, или драпащ за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още