IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус чака компенсация от Русия за забавено пускане на Беларуската АЕЦ

Всички въпроси са изяснени, казват от "Росатом"

08:21 | 01.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Беларус Александър Лукашенко поиска компенсация от руската ядрена корпорация "Росатом" заради забавеното пускане в експлоатация на Беларуската АЕЦ, пише ТАСС.

"Имаше малко забавяне на пускането на ядрената електроцентрала по вина на руската страна. Според споразумението ние поставихме въпроса за компенсация", коментира Лукашенко след изслушване на доклад за центалата. Той отбелязва още, че "Росатом" е предложил компенсациите да бъдат изплатени чрез цената на свежото ядрено гориво.

Ядрената корпорация отказа да коментира подробности около търговските взаимоотношения, но отбелязва, че не се е опитвала да ускори процеса по изграждане на централата в ущърб на изискванията за безопасността. Графикът на проекта е бил изместен, защото строителството се е случило в "труден период" - пандемия от коронавируса, както и заради санкциите, въведени срещу Русия от Запада.

В момента няма нерешен проблем около централата, коментират още от "Росатом" и посочват, че на 16 октомври е имало среща между ръководителя на компанията Алексей Лихачов и премиера на Беларус Роман Головченко, на която са били изгладени всички неясноти.

Идеята за първата ядрена централа в Беларус възникна през 2017 година. Първият блок на Беларуската АЕЦ, изградена край гр. Островец, беше пуснат през 2021 година. Изпълнител на проекта е "Атомстройекспорт", част от "Росатом", като работата е финансирана с държвен заем в размер на 10 млрд. долара.

Вторият блок на централата беше присъединен към мрежата през май 2023 година, а беларуските власти дадоха разрешение за експлоатация на 24 октомври, съобщава още ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
wkjpznqfmuylbn
преди 8 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още