IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млрд. долара на ден се харчат за развитие на соларната индустрия

В някои сектори, подпомагащи енергийния преход, има истински бум, сочи доклад на МАЕ

12:23 | 24.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от 1 млрд. долара на ден се харчат за разгръщане на капацитета и развитието на соларната индустрия по света, пише в своя годишен анализ за развитието на енергийната система Международната агенция по енергетика (МАЕ). Според данните от 2020 година насам инвестициите в чиста енергия се увеличават с 40% и това е свързано не само с желанието за намаляване на въглеродните емисии.

Възобновяемите енергийни източници повишават енергийната сигурност за държави, които са вносители на енергоресурси, а също така създават работни места. Не всички зелени технологии обаче са в подем - например вятърните централи са под натиск. В някои сектори обаче има признаци за истински бум.

Един от тях е електромобилите - през 2020 година един от всеки 25 продадени нови автомобили е с електрически двигател, а през 2023 година се очаква всеки пети продаден автомобил да е електрически. В Европа на рекордно ниво са инсталациите на термопомпи, които намаляват нуждата от природен газ за отопление. Очакванията са и за добавяне на рекордно количество зелен капацитет през тази година - повече от 500 гигавата в световен мащаб.

На тази база от МАЕ прогнозират, че изпълнението на основната цел на Парижкото споразумение - недопускане на повишаването на глобалната температура с повече от 1,5°С до края на столетието, е все още изпълнима, макар и прекалено амбициозна на базата на сегашните политики и цели на държавите.

В доклада на агенцията се отбелязва, че масовата електрификация ще доведе на първо време до връх на потреблението на изкопаеми горива през следващите години, а пикът на въглеродните емисии се очаква през 2025 година. Има обаче сигнали за промяна - делът на петрола, въглищата и газа в енергийното потребление от десетилетия е общо около 80%, но още през това десетилетие ще започне да намалява и ще достигне 73% към 2030 година. 80% от новите енергийни мощности ще бъдат зелени - основно соларни инсталации, сочат още прогнозите на анализаторите.

Изкопаемите горива ще започнат да бъдат измествани от зелените мощности и от ядрената енергия, за която има данни за връщане на интереса, включително и в Япония.

Много важна роля в енергийната трансформация играе Китай - зелените мощности в страната растат много бързо, увеличава се енергийната ефективност и акцентът на автомобилната индустрия са вече електрическите двигатели. Но всичко зависи от икономическата активност на страната - ръстът на брутния вътрешен продукт е свързан с увеличаване на търсенето на изкопаеми енергоизточници, посочват от МАЕ.

Промяна в модела на газовия пазар

Последната година положи основата на съществена промяна на газовия пазар, като доставките на втечнен газ вече играят основна роля в Европа. След началото на войната в Украйна страните от ЕС се преориентираха и вече не разчитат на тръбния газ от Русия и това насърчи изграждането на нови съоръжения за втечняване и регазификация. Очакванията са първите нови количества втечнен газ да се появят на пазара още през 2025 година, а през 2030 година ще има капацитет за производството на втечнен газ от 250 млрд. куб. метра годишно. От МАЕ очакват съществен ръст на съоръженията в периода 2025-2027 година, а повече от половината нови проекти са в САЩ и Катар.

Това означава, че Русия, която държеше около 30% от търговията с газ в световен мащаб през 2021 година, едва ли ще задържи позициите си в следващите години. Прогнозата на МАЕ е, че през 2030 година на страната ще се падат само 15% от общия търгуван газ по света.

На енергийните пазари влияние ще оказва конфликтът в Близкия изток. В момента отражението на войната в Израел върху петролните пазари е подобно на войната в Украйна през миналата година. Напрежението в региона и продължаването на бойните действия в Украйна ще доведат до нова волатилност на пазара и цените и това отново ще засили фокуса върху енергийната сигурност и вероятно ще насърчи изграждането на нови ВЕИ мощности и батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 8 месеца
Скоро и на час ще се харчат по толкоз. Дано и файда да има... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още