IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън не може да си позволи да затегне санкциите срещу Иран и Русия едновременно

Двете страни заедно държат около 13% от световния добив на петрол

18:58 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки своето желание американският президент Джо Байдън не може да затегне санкциите срещу Иран и Русия едновременно, пише в анализ Bloomberg. Причината е много проста - изборите, които предстоят през есента на 2024 година.

След изненадващата атака на "Хамас" в Израел през миналия уикенд финансовият министър на САЩ Джанет Йелън коментира, че се правят анализи и може да се стигне до санкции срещу Иран. Техеран отрича съпричастност към атаките, но от години подкрепя групировката - с финансови средства и подготовка на бойци.

Йелън обаче не спомена най-очевидния начин да се "нарани" иранската икономика - ограничения, свързани с петрола.

И това е разбираемо - оттеглянето на иранския петрол, връща на пазара руския. А заради санкциите на Запада и на САЩ, пазарите ще се изнервят сериозно. Това всъщност вече е факт - цената на петрола се повиши с 4%, след като Вашингтон наложи първата си санкция срещу собственици на танкери, нарушили тавана на цената на руския петрол.

Русия и Иран заедно държат 13% от световния добив на петрол, изчислява Bloomberg. В последните месеци иранският петрол замести "изчезналите" количества след съкращаването на добивите от страна на Саудитска Арабия и Русия. През август и септември износът на петрол от Иран се уваличава с 40% спрямо първите месеци на годината.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Източници на Bloomberg съобщават, че през август САЩ частично са смекчили някои от съществуващите санкции срещу Иран в опит за дипломатическо намаляване на напрежението между двете страни. По този начин американски държавни служители неофициално обясняват данните за износа на петрол от Иран. Финансовият министър Йелън обаче категорично отрече тази информация по време на участието си на общата среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), която се провежда в Мароко.

Но така или иначе ръстът през август и септември е факт, което прави Иран втори по големина доставчик на петрол през морски терминали след САЩ. Това пък означава, че санкции ще доведат до нов ръст на цената на петрола, която преди седмици доближаваше нивото от 100 долара за барел. Това е много чувствителна тема за американците, за да може някой политик да си позволи да действа година преди изборите.

На този етап няма и сигнали за разклащане на партньорството между Русия и Саудитска Арабия - представители на двете държави демонстрираха единството си по време на форума Руска енергийна седмица, който се провежда в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още