IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Стефанов: В енергетиката няма свободен енергиен пазар

Това, което се случва в последната седмица, и със заглушената среща вчера, е абсолютно отсъствие на прозрачност, смята енергийният експерт Димитър Иванов

13:19 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Очакванията ни са да се даде шанс за продължаваща експлоатация на големите генериращи базови мощности в комплекса "Марица изток" и в "Бобов дол". Това заяви пред Bulgaria ON AIR Стефан Стефанов от синдикалната организация на КНСБ в "ТЕЦ Марица-изток 3".

Нужни са гаранции за миньорите за по-големи квоти за производство. Ако те не са достатъчно, мините ще бъдат нерентабилни, ще се наложи съкращаване на персонал, коментира той  вчерашните преговори между правителството и протестиращите миньори и енергетици, които завършиха със споразумение, чийто текст трябва да премине през гласуване в Народното събрание. Той потвърди, че част от протестиращите не са доволни от постигнатите резултати – смятат ги за твърде общи и само „добри намерения“.

Стефанов е на мнение, че в енергетиката няма свободен енергиен пазар. Според него, за да се настрои българската енергетика за алтернативни горива, ще са нужни най-малко 10 години.

Синдикалистът напомни, че централите с въглища плащат квоти за парникови газове, докато фотоволтаиците не плащат данък за земята, върху която са разположени. Той смята, че ТЕЦ-овете "плащат данъци за емисии – да работят с въглища, които са национално богатство".

"Това, което се случва в последната седмица, и със заглушената среща вчера, е абсолютно отсъствие на прозрачност. Ще има дебат, нещата ще се осветлят и конкретизират в парламента. Надявам се, че ще ги предават открито, въпреки че е елемент от националната сигурност", коментира енергийният експерт Димитър Иванов. Той определи Зелената сделка като "сериозна измама в съвременната цивилизация". "Свободен енергиен пазар няма, в него има такива условия като въглеродни квоти, взимане на печалби и това прилича на централно планиране", е мнението на енергийният експерт.

Той очаква темата да стане гореща в кампанията за европейските избори, която ще започне веднага след местните избори у нас. „Нула въглеродни емисии до 2050 година – да няма въглища, газ, въглеводороди – това означава да се смени горивната база на планетата. А когато това се е случвало, винаги е имало световни войни“, посочи той и напомни, че такава „война отново започна преди година и половина“.

Иванов прогнозира икономическа стагнация и рецесия в Европа, която има цени на енергията 2-3 пъти по-високи от другите конкурентни центрове като Америка, Азия, кото по думте му, ще доведе до социални и икономически сътресения. Според него българските миньори се борят не за заплати, а да има българска енергетика. „Преди 35 години бяхме с най-силната енергетика на Балканите“, отбеляза експертът, до няколко години ще се промени.

"С този неразумен бурен енергиен преход и България, и Европа я чакат много мрачни времена. България няма алтернатива в такава ситуация, може да си говорим фантасмагории за стратегии, но тук ще бъде голямото изпитание – или българското правителство, политическият елит ще застанат на страната на националния интерес, или ще отидем по дяволите с разрушаване на енергетиката", изрази опасенията си енергийният експерт.

Координаторът на "Енергии и климат" в екологичното сдружение "За Земята" Симеон Горов защити прехода към зелена енергия. "Този преход е необходимо да се случи не защото някой ни го налага, а защото това е бъдещето. Нашите съседи много усърдно развиват своите ВЕИ мощности. Постепенно ще се превърнем във вносител на електроенергия, колкото повече отлагаме прехода", предупреди той.

Ще се намери ли решение на проблема с енергетиците? Ще се наложи ли на България да внася електричество? Какви инвестиции са необходими за създаване на работни места и преквалификация на работниците от мините? Как Полша е осигурила капацитет за въглищните си централи до 2049 година? Ще се постигне ли споразумение с механизъм за капацитет? Каква тежест ще има споразумението, след като териториалните планове за бъдещето на енергетиката са изпратени в Брюксел?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още