IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия търпи критики заради подновените доставки на руски втечнен газ

Бившето германско звено на „Газпром“ планира да се снабди с LNG, произведен в Сибир, в началото на следващия месец, който ще достави в Индия

19:35 | 21.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство е изправено пред критики заради енергийните си връзки, тъй като компания, подкрепяна от данъкоплатците, отново влиза в търговията с втечнен природен газ (LNG) с Русия.

Securing Energy for Europe GmbH — бивша дъщерна фирма на руския газов гигант „Газпром“ — планира да се снабди с LNG, произведен от завода „Ямал“ в Сибир, в началото на следващия месец. Германия национализира компанията, известна като SEFE, миналата година в разгара на енергийната криза в Европа.

Въпреки че товарът е насочен към Индия, германска държавна компания, която сключва сделки с Русия, предизвиква известно безпокойство. Критиците казват, че това противоречи на обещанието на Германия да избягва боравенето с руски LNG в резултат на войната на Кремъл в Украйна.

„Това противоречи почти на всичко, което германското правителство каза по темата в миналото“, изтъква Кристиан Лейе, член на парламента от групата на опозиционната лява партия. „Икономическите преплитания с Русия очевидно не са толкова лесни за избягване, колкото ни карат политиците да вярваме“, добавя той.

Пратката подчертава сложността и глобалния характер на търговията с LNG, на която Европейският съюз (ЕС) разчита все повече, след като Русия силно ограничи доставките на газ по тръбопроводи в региона миналата година. Някои държави от ЕС – но не и Германия – всъщност са увеличили вноса на LNG от Русия, тъй като регионът обновява своята енергийна инфраструктура.

Германия се противопостави на това, но не наложи забрана за доставките на LNG от Русия. През януари Берлин информира компаниите, „че ще предприеме съответните мерки, за да изключи покупките на руски LNG, ако е възможно“.

Руски товар

Корабът на SEFE по река Амур ще натовари руския товар чрез трансбордиране в Белгия на 1 октомври и ще го достави в Индия по-късно същия месец, показват данни от терминала.

„Германските пристанища не участват в този процес, нито европейските или германските газови мрежи“, посочва говорител на компанията по имейл. „Следователно тези обеми на доставка не достигат до германския пазар, до индустрията или потребителите в Германия“, подчертава той.

Търговската фирма има дългосрочен договор за закупуване на газ от „Ямал“, който наследи от времето, когато беше зависима от „Газпром“. Освен това тя има отделни дългосрочни задължения за доставка с индийската GAIL Ltd.

Съгласно споразумение от 2018 г. SEFE ще трябва да плати за предвидените за доставка количества, дори ако не са взети и транспортирани до Индия, изтъква компанията. „Подобна процедура не би била икономически оправдана“, добавя тя.

SEFE, известна някога като „Газпром Германия“, беше изправена пред финансови проблеми поради връзките си с руския газов гигант в първите месеци на войната миналата година, което накара правителството в Берлин да се намеси, за да спре колапса на фирмата. Нейният бизнес се извършва до голяма степен от търговци, базирани в Лондон и Сингапур.

След поглъщането на фирмата от Германия, Москва наложи собствени санкции на компанията, спирайки достъпа ѝ до руски LNG. През юни Русия облекчи забраната си за доставки на втечнен природен газ към бившето подразделение на „Газпром“.

Сега критиците искат да знаят защо Германия разрешава доставката, при положение, че нейната позиция от месеци е да избягва руския LNG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 9 месеца
Ами то май не са и спирали, че пак да ги подновяват. Само дето нас ни мятат и ни натрисат високи цени. Природният газ ще си остане горивото, което ще движи икономиката, докато не се преоборудват и подготвят за другите енергоизточници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още