IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия са във война за индустриалната корона на Европа

Бойното поле е енергийният сектор, където ядрената енергия се превърна в „ябълката на раздора“ и все още няма изгледи нещата да се променят

13:20 | 18.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Без надежден достъп до електроенергия на разумна цена Германия се страхува, че енергоемките компании ще инвестират другаде и „ще загубим тази индустриална база“, коментира Хабек. „Имам предвид не това, че Франция има атомни електроцентрали, имам предвид, че операторът на атомните електроцентрали може да предлага ниски цени под пазарната стойност“, допълни той.

И наистина има причина за тревога. Докато енергийните цени в Германия остават високи и сигурността на снабдяването е под въпрос, тъй кат страната се отказва и от въглищата, Франция е привлякла с почти 50% повече проекти с преки чуждестранни инвестиции, отколкото съседката си през последните две години.

Брой проекти с преки чуждестранни инвестиции по държави и години. Графика: Bloomberg LP Брой проекти с преки чуждестранни инвестиции по държави и години. Графика: Bloomberg LP

Доверието в германския енергиен преход – който включва рисковано обръщане към водорода, се срина сред бизнеса в страната. Почти една трета от производителите или обмислят да пренесат производството си в чужбина, или вече го правят, показва проучване на Германската търговска и индустриална камара. А Франция е готова да ги привлече.

Най-големият производител на алуминий в Германия Trimet трябваше да намали производството по време на миналогодишната енергийна криза. Но късметът се обърна за неговия завод в Сен-Жан-дьо-Морен в Южна Франция, където през юни EDF предложи нов 10-годишен договор за снабдяване с електроенергия на цени под пазарните. Евтината атомна енергия във Франция позволява на Trimet да напредне със своята „зелена трансформация“, заяви главният изпълнителен директор Филип Шлютер тогава.

„Индустриалната конкурентност е важен елемент в обсъжданията между Германия и Франция“, посочи Кристиан Руби, генерален секретар на европейската енергийна асоциация Eurelectric. „Германия е изправена пред казуса, че Франция може да има евтина електроенергия за много години напред от атомни източници“, каза той.

В опит да отговори Хабек предложи временни субсидии за индустриалните енергийни цени, но все още не може да намери широка подкрепа. Планът му рискува да удължи подкрепата за неефективни производители и да забави така необходимия преход към по-чиста енергия, коментира Клаудия Кемферт, енергиен експерт в Германския институт за икономически изследвания в Берлин.

„Амбициите на Германия за субсидии на цените на електричеството за индустрията са също толкова погрешни, колкото и тези на Франция“, каза тя. Двете страни „трябва да се договорят да разширят мащабно възобновяемите си енергоизточници, и то много бързо“, допълни още Кемферт.

В същото време напрежението в Париж расте, тъй като силата на закон, който задължава EDF да продава големи количества електроенергия със значителни отстъпки спрямо настоящите цени на едро, изтича към края на 2025 г.

Високопоставен френски правителствен съветник твърди, че в рамките на новите регулации, които скоро трябва да бъдат представени, бъдещите разходи за електроенергия в страната ще бъдат близки до тези в Германия и двете страни се очаква да договорят сходни цени за електроенергията за индустрията.

Но Париж и Берлин са в двата края на енергийния дебат, което прави почти невъзможно сближаването на различията. Макар Германия да закри оставащите си реактори след кратко удължаване на живота им заради енергийната криза, Франция разчита на атомна енергия за около две трети от производството си на ток. Системата обаче силно се нуждае от актуализация и поредица спирания – които тласнаха френските енергийни цени до нови рекорди миналата година – подчертават колко спешни трябва да са мерките.

И докато Франция и Германия продължават да се боричкат, времето изисква сключване на сделка. Ако спорът им не бъде решен до края на тази година, изборите за европейски парламент догодина може да затлачат процеса с месеци. Междувременно други индустриални сили няма да си седят кротко.

„Спорът между двете страни не е от полза за Европа“, посочва Хенрик Алерс, ръководител на консултантската компания EY в Германия. Блокът „по-скоро трябва да е обединен по отношение на конкуренцията от Китай и САЩ“, съветва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 9 месеца
ефффтин ядрен ток ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още