IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на урана достига най-високо ниво от година

Търсенето се увеличава при ограничено предлагане на пазара

14:10 | 15.09.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Martin Divisek/Bloomberg
Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Цената на „жълтия кейк“ - уранов концентрат, използван в ядреното производство, се повишава до най-високо ниво от 12 години, тъй като се увеличават апетитите за производство на ядрена енергия.

FT съобщава, че цените на „жълтия кейк“ са се повишили с 12% само през последния месец и достигат 65,5 долара за 1 паунд (приблизително 453,6 г – б. авт.). Цената е най-висока от 2011 г., преди аварията в АЕЦ „Фукушима“.

Покачването на цените се дължи на промяна в настроенията към ядрената енергия, тъй като правителствата осъзнават, че вятърът и слънчевата енергия не са достатъчни за производство на електричество.

Пазарът на уран изпадна в депресия след земетресението и аварията на АЕЦ „Фукушима“, което означава, че не са правени особени инвестиции в увеличаване на производствения капацитет за този дълъг период от време. Сега изглежда, че нещата се променят бързо, а това може да доведе до недостиг на пазара.

 В публикация на The Wall Street Journal се отбелязва, че цените на урана са скочили с 30% от началото на годината, тъй като нови ядрени електроцентрали бяха пуснати в експлоатация, а животът на някои стари – удължен. Това доведе до скок на търсенето на уран при ограничено предлагане.

След военния преврат в Нигер ограниченията на пазара на уран се затягат. Страната е доставчик на 5% от световния уран и до около една четвърт от урана, който се използва в Европа.

Русия освен това е най-големият преработвател на уран в света и един от най-големите доставчици.

Сред анализаторите има опасения, че ЕС и САЩ могат в един момент да решат да санкционират руската уранова индустрия, което би имало голямо въздействие върху сигурността на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... що се косиш ?! ние минаваме на канадски ... да му мислят дето са на рассийски и нигерийски ... макар че , като се замисля , що па да не изплющът на тези с частните библиотеки една справедлива цена за ядрен ток от 500-600лв за МВтч ?! ти какво мисли по въпроса ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
Нигерите, или там как се казват хората от Нигер, не щат да продават вече за стотинчички... Хехехехе пак ще трошат из Париж френските нигери като им стане скъпо ахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още