IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол в САЩ забавя ръста си, но това може да е временно явление

Новото повишаване на цената на петрола може отново да върне инвестицииите в сектора

09:55 | 03.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През юни добивът на петрол в САЩ е близо до рекорните нива, записани преди пандемията от коронавируса, но данните показват забавяне на ръста, пише колумнистът Джон Кемп за Ройтерс. По данни на статистиката през юни в страната са добивани по 12,8 млн. барела на ден, спрямо 12,6 млн. барела през май.

През ноември 2019 година в САЩ бяха добивани рекордните 13 млн. барела на ден, припомня Кемп.

Данните на Американската енергийна администрация показват, че в някои части на САЩ добивът е рекорден.

Този ръст се поддържа от високите цени на петрола през второто и третото тримесечие на 2022 година. Но след това цената на петрола падна с 35-40% и се върна до нивата отпреди началото на войната в Украйна. По-евтиният петрол прави инвестициите по-малко атрактивни.

Данните на анализаторите от Baker Hughes показват, че броят на добиващите платформи записаха пик през декември 2022 година, но до август 2023 година той намалява с 16 на сто. Това означава, че пикът в добива на петрол в САЩ може да се очаква през третото тримесечие на тази година и след това да започне да намалява, посочва още Джон Кемп.

В момента има нов ръст на цената на петрола, подкрепен от усилията на Русия и Саудитска Арабия, които съкращават добивите си. Това отново намалява натиска върху американските компании, които могат да преосмислят инвестиционните си намерения. При още съкращение на добивите в ОПЕК+ е много вероятно да се окаже, че забавеният ръст на добивите в САЩ е само временно явление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още