IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От социални до енергийни - какви може да са последиците от затваряне на "Мини Марица-изток"

Каква е алтернативата за промяна в добива на въглища при притеснителни данни за развитието на Маришкия басейн, коментират Александър Загоров и Деян Дяков

12:00 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор

В Стара Загора започнаха протести с искане за запазване на въгледобива и ТЕЦ-овете в комплекса "Мини Марица-изток". Организаторите от Сдружение "За Марица Изток" настояват да се вземат мерки, за да се запазят хилядите работни места.

"Европейският съюз е предвидил да има териториални планове, по които да се работи, когато има въглищни мощности, затворени в миналото, или ще се затварят в бъдеще. Целта е да се компенсират различни последици от тези индустриални производства. Последиците ще бъдат социални, но Европа предвижда да има енергийна ефективност. С тези планове е предвидено да се постига диверсификация на икономиката, както и социална защита", заяви пред Bulgaria ON AIR Александър Загоров от КТ "Подкрепа", който смята, че това не са плановете за развитие на енергетиката или въгледобива в тези региони.

По думите му енергетиката и въгледобивът трябва да се развиват със съвсем други механизми – планиране, което трябва да е пазарно основано. „Трябва да се имат предвид технологичните възможности на предприятията, както и социалните проблеми, които ще възникнат“, посочи синдикалистът и допълни, че в тези планове изведнъж се появяват числа, които показват, че се намалява производството, но не с малко, а с 2-3 пъти.

Загоров риторично попита какво ще се прави с финансовата инжекция от 1,5 млрд. лева, които ще получи страната ни, след като няма планове за развитие на региона, свързани с енергетика, образование, управление на водите след затваряне на предприятията от минната индустрия.  

Деян Дяков, който е организатор на протестите в Стара Загора, поясни, че техните притеснения не са само на основа работни места. "Битовото и човешкото е, че 10 хиляди души от регион Стара Загора работят в комплекс "Мини Марица-изток" и това са пряко засегнатите служители, а непряко засегнатите са още 80 хиляди, които също помагат за нормалната експлоатация на комплекса. В териториалните планове в прав текст е написано, че до 2030 година 12 хиляди души трябва да си търсят работа, остават на улицата, а до 2038 година още 15 хиляди души", не скри притеснението си той от липсата на конкретика в плановете.

Дяков посочи, че в териториалните планове не е записано какви нови работни места ще бъдат отваряни, какви базови мощности ще бъдат построени, ще има ли България електроенергия след 2026 година. Според него предишното и сегашното правителство са погазили решения на Народното събрание. "Едното е от януари 2020 година, а другото е от 2023 година. И в двете е записано да се пази и развива дейността на комплекс "Мини Марица-изток". Виждаме точно обратното – в териториалния план е заложено към 2026 година комплексът да намали четири пъти производството си на въглища и електроенергия, което означава, че всеки четвърти става излишен", възмути се Дяков.

Организаторът на протестите е категоричен, че отдавна са отговорили на изискванията на Европа: "Намалили сме с повече от 50% емисиите, както е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост и Зелената сделка. Европа не е казала кога трябва да се затварят въглищни мощности. Изпълнили сме всички техни норми и критерии, а това в момента забързано усвояване на средства и ограничаването на комплекса е продиктувано от желанието на нашите политици. Не трябва да си измиваме ръцете с Европа", е мнението на Дяков.

Александър Загоров обясни защо влизането в тази тема предизвика напрежение. „Защо ще говорим за промяна, когато не даваме никаква посока на промяната. Европа наложи да се проведе този разговор, но вкара задължително в България да говорим за производствени мощности на въглища, ТЕЦ-ове и добива на въглища. По този начин Европа ни притиска, ние не можем да отреагираме на политическо ниво достатъчно добре, но се отразява на труда на хората, и се налага да реагираме ние, и ще го направим така, както трябва“, отсече той.

Дяков е категоричен, че не може с лека ръка да се затваря базово дружество, без да има мост към друга базова мощност, независимо в кой регион на страната е тя. „Зимно време България харчи около 7200 мегавата електроенергия за отопление, а комплекс "Мини Марица-изток" е 50% от това. Затварянето ще бъде пагубно за енергийната система", подчерта той.

Ще се запази ли въгледобивният отрасъл? Къде ще се намери баланс между искането за промяна на въгледобивната дейност и социалната защита на работещите? Ще си свърши ли работата областната управа в Стара Загора и ще вземе ли адекватно отношение като политически орган в ситуацията? Защо държавното предприятие „Конверсия на въглищни райони“ не дава перспектива за повече от 15 години? Какви предприятия трябва да се открият в региона, за да поемат безработицата?  

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още