IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подписва ударно нови дългосрочни договори за покупката на втечнен газ

Китайските купувачи на втечнен газ разширяват присъствието си на пазарите в Лондон и Сингапур

17:22 | 21.08.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските вносители сключват ударно дългосрочни договори за доставки на втечнен газ от Катар и САЩ, като броят на контрактите е с 50% повече спрямо края на 2022 година. Реално Китай вече си осигури доставката на още 40 млрд. куб. метра втечнен газ годишно, добавяйки и допълнителни обеми от Оман, Канада и Мозамбик, съобщава Ройтерс.

Това означава, че към 2026 година Китай ще има на разположение към 100 млн. тона втечнен газ годишно. Основен доставчик ще бъде Катар, чиито договори обаче не позволяват реекспорт.

Това е от значение, защото според анализатори китайските компании ще се възползват от дългите си позиции и от нетни вносители ще участват по-активно в търговията. Това се случи през миналата година, когато потреблението на газ не беше толкова голямо и много от предназначените за Китай танкери бяха пренасочени към Европа.

Не е съвсем ясно какви количества предложиха на пазара китайските компании, допълва Ройтерс. Най-голям купувач е държавната PetroChina, която чрез своето търговско звено е внесла и изтъргувала общо около 30 млн. тона втечнен газ през 2022 г.

Китайските купувачи на втечнен газ разширяват присъствието си на световните пазари в Лондон и Сингапур, допълва Ройтерс. Така те управляват по-добре своите диверсифицирани портфейли и стават реални конкуренти на търговци като Shell, BP, Equinor или TotalEnergies.

Международната агенция за енергетика (МАЕ) оценява пазара на втечнен газ през 2022 г. на 450 млрд. долара, тоест двойно повече спрямо предходната година.

По данни на Ройтерс повече от 10 компании са увеличили своите търговски служители или са открили представителство в Лондон и Сингапур. Сред последните са частната ENN Natural Gas и държавната China National Offshore Oil Corp (CNCOOC).

През 2022 г. Китай внесе 35 млрд. куб. метра тръбен газ от Туркменистан и около 16 млрд. куб. метра от Русия. Вносът на втечнен газ достигна около 87,6 млрд. куб. метра, а останалите се покриват от местен добив. Потреблението на газ в Китай достига 364 млрд. куб. метра през 2022 година, сочат данни на местните власти, цитирани от S&P Global.

През 2022 г. Европа е внесла почти 95 млрд. куб. метра втечнен газ, спрямо 57,2 млрд. куб. метра през 2021 г. Русия обаче прекрати повечето си договори за доставка към европейските си клиенти, включително и за най-големия си пазар Германия. През първото полугодие вносът на втечнен газ в Европа расте с 63% до 59,4 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Tikva007 Опа,вече съм сигурен,изтърва се, мазната хлeбарка Митю Некуф (бившото императорче) е Tikva007. Изпусна се с някои изразни средства :))) А за тези, които не знаят кой е лузърът Митю Некуф, бивше застрахователно агентче, преквалифицирало се на "учител",че му идва времето за пенсийкс, ето го: https://***.108su.net/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2/19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
data
преди 10 месеца
Дали Русия е била суровинен доставчик на Европа не знам (предвид милиардите инвестирани в Русия от ЕС) но сега е баш бая суровинен придатък на Китай . Китайците нищо не инвестират извън Китай - те само прибират , Който е търгувал с тях знае !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: wart ... даскале , рассияните първо си заляха турбините с масло , после изключиха всички неприятелски държави , разбирай тези дето дадоха javelin и снаряди на украинците , после за да прецакат германците заради ПВО системите си гръмнаха и тръбите ... не Европа спря газчицата от рассийката , а могъщият и най-сигурен-в-света газодоставчик реши да извива ръчички ... и сега лази по пода пред си-дзин-пин-дрън-пляс ... :))) ... скоро ще лази и по пода в брюксел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... хаха ... като за човек , който най-голямата сума дето е виждал на куп е кредита за изкуственото му чене , много смело се изказваш ... баш с evlogi не улучи човека дето да му говориш за пари ... смeшник ... чайниците имат голям капацитет за съхранение на LNG и се възползват да търгуват ... търгуват така , както тук в Европа търгуват с целият свят всичките оператори на терминали и бази за съхранение ... ние от такива търговци закупувахме газ , когато могучая ни спря доставките ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
xapoznai
преди 10 месеца
До: Tikva007Статистиката това показва... Потреблението в Европа се свива. Същевременно газ има много навсякъде като ограничението е, че инвестициите са големи и се обвързват с дългосрочни договори за да се обезпечи разработването на находищата. По тръбата стига по-евтино, но видно от последните години понякога излиза и много скъпо. Всички тези дългосрочни договори са обвързани с увеличаване на капацитета на добива... Русия ще е колосални губещ в този сектор и много лесно ще бъде заменена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
wart
преди 10 месеца
"''Русия обаче прекрати повечето си договори за доставка към европейските си клиенти, включително и за най-големия си пазар Германия. През първото полугодие вносът на втечнен газ в Европа расте с 63% до 59,4 млрд. куб. метра"''' Защо Русия е прекратила когато Европа въведе санкции и се отказа от Руският природен газ когатo Американците взривиха двата газопровода излиза ,че пак Русия е виновна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 11
Tikva007
преди 10 месеца
До: evlogi: Трябва да си мнооооого тъъъъъп, за да си представиш, че 1/4 и отгоре от световното потребление на природен газ в света може да бъде махнато от уравнението на световната енергетика за една година с няколко комунистически декрета и самоотвержена работа с медиите. Реалният свят на парите е много далеч от мокрите сънища на мишкуняци като теб и тези, които са те програмирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
evlogi
преди 10 месеца
Еееее,ам,а че несериозни ора.Ни щът да купуват повече газ от Русия и туй то...Явно не знаят,че расийският тръбопроводен газ е най-качественият и най-евтин в света.Ще трябва да им изпратим Ванчето Григорова да им го изясни.Тя много тежко преживя милата раздялата ни с Газпром и и остана дълбока душевна травма, но мисля,че вече се посъвзе, щом има мерак да се кандидатира за кмет на София..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още