IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 години България ще трябва да въведе система за рециклиране на соларни панели

В момента силицият се натрошава и няма къде да бъде оползотворен, каза Румен Петров

23:01 | 18.08.23 г. 8

До 10-15 години България ще има сериозна нужда от технология и система за рециклиране на соларни панели и вятърни турбини, за да може излезлите от употреба стари панели да се обработват официално. В момента отпадъците се оставят някъде неофициално. Това каза Румен Петров, член на УС на Българска соларна асоциация, в предаването  ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът е по повод анонса, че Китай ще изгради система за рециклиране на соларни панели и вятърни турбини в опит да намали растящите отпадъци, генерирани от индустрията. Страната планира и увеличаване на използването на възобновяемите енергийни източници, за да намали въглеродния отпечатък на икономиката си.

Петров заяви, че в България въпросът, касаещ фотоволтаичните панели и вятърни турбини, излезли от употреба, не е решен по никакъв начин.

"Проблемът е, че в края на жизнения цикъл на слънчевия панел или пък при дефектен такъв, когато някой отиде на сметище или на фургони, служителите там не знаят какво да правят с тях", каза той.

''В България знам за няколко места за предаване на тези остарели перки и панели. Използват се шредерни машини, които надробяват слънчевия панел. Той първо се изважда от алуминиевата рамка, алуминиевият материал се използва по предназначение, но самият силиций се натрошава и няма къде да бъде оползотворен'', обясни събеседникът.

Петров споделя, че фотоволтаичните панели у нас се внасят от Китай, като добавя, че в момента няма проблеми с производството с веригите на доставки. Той разказва, че в последните месеци цената на слънчевите модули е намаляла, което се отразява благоприятно на бизнеса.

Повече може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... --> а по-нататък , този обем ще спадне , защото панелите са почти двойно по олекотени от първите поколения и с над двойно по-висока ефективност ... а след 2035-2050 въобще не е сигурно , че ще продължаваме с полисилиции , за който са нужни доста високи температури за обработка , а перовскитни фотоволтаици ... а най-рециклираната вещ в света са автомобилите ... всяка година се рециклират 25млн тона автомобили ... с това имаш ли проблем обло камъче папагал ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... пхаха ... в пикът на излизане от употреба , на първите поколения фотоволтаични паркове , около 2030г се очаква да бъде приблизително 80млн тона на година и ще се рециклира повече от 95% дори с наличните технологии (готов съм да се обзаложим) ... значи ти обло камъче няма проблем с изгарянето и издишването на прахоляка и саждите от 1200млн тона въглища и 4400млн тона петрол на година , но са ти проблем 80млн тона , които ще се рециклират ... ?! -->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
OHЯ
преди 10 месеца
Няма файда от панелите ! Затова цяло лято токът на борсата се върти около нулата , а след още няколко години като се увеличат мощностите хептем няма да има файда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
Понеже доста държави по света предвиждат в следващото десетилетие да се съберат някакви стотици-милиони-тонове-отпадъцци от соларни панели, подозирам че за пореден път - както всъщност е всеки път - добре подплатените с "факти" сведения на Политкомисар по Борба с Престъпмисълта - поручик Зелка, се базират на негови съчинения, иначе казано - измишльотини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... смехypко , нефелно политкомисарче-злобарче ... един панел е съставен от около около 76% стъкло, 10% пластмасов полимер, 8% алуминий, 5% силиций, 1% мед и по-малко от 0,1% сребро и други метали ... технологично в момента гъдела е само в онзи 0,1% и 5% силиций , всичко друго се рециклира на 100% ... има достатъчно технология в момента , търси се най-ефективното и устойчиво и мащабируемо решение ... виж производството на ток днес в целият ЕС и в частност и у нас ... по произход !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... смехypко , нефелно политкомисарче-злобарче ... ако зачиташе поне малко европейска политика , минимално дори , 0,5% от това което влагаш да се информираш от риа. ру , дир.ру , тасс , булшиттаймс и пр. кремльовски пропаганди ... щеше да знаеш , че са направени изчисления , колко милиона тона фотоволтачини панели ще се събират в света и в частност и в ЕС ... че на тези количества се гледа като на ресурс , а не на отпaдък ... !! ... някои хора инвестират в наука , други в бомби !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
Импeраторът
преди 10 месеца
До: Амабе007 къде има нещо, което не се подобрява с времето и няма нужда от подмяна - дори рашистите ви подменят, защото се компрометирате с лъжите си и спират да ви вярват / ти си лесен, сменяш акаунта, ама полезни идиУти като разни рубладжийски професори като Иво Христов ко правят? на *** и рециклиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
Да, енергията се очертава мега възобновяема. А още не е започнала да се възобновява сериозно, това са първи стъпки и се появи *силициев отпечатък*. Ще има и други, някои доста неочаквани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още