IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхконцентрацията във веригите за доставки на чиста енергия притеснява Джанет Йелън

Китай държи монопол върху производството на соларни панели и вятърни турбини, както и голяма част от редките минерали

19:47 | 14.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Свърхконцентрацията във веригите за доставки на чиста енергия отбелязва министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в реч, до която достъп получи Ройтерс. "Днес производството на критични суровини за чиста енергия - от батерии до слънчеви панели и доставките на критични материали - са съсредоточени в шепа дъжрави", е записала тя в подготвената си реч за събитие в Лас Вегас по-късно днес (14 август). В него участват работещи в енергийния сектор.

Ройтерс припомня, че анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ) отчита, че 60% от световния капацитет и технологии за производството на соларни панели и вятърни паркове, са в ръцете на Китай. В страната вече се произвеждат 40% от електролизьорите, необходими за производството на водород.

Суровините за тези технологии също са концентрирани в няколко държави - Демократична република Конго например държи около 70% от кобалта, а Индонеция - 40% от никела. 55% от залежите от литий са в Австралия, а 25% - в Чили. Отделно Китай държи 70% от редкоземните минерали, необходими за новите технологии.

Джанет Йелън отбелязва, че САЩ инвестират, за да могат да развиват устоийчиви и диверсифицирани вериги за доставка.  В страната ще помогнат и да бъде ускорена зелената трансформация и на другите държави.

Американската икономика засега устоява на рецесията с рекордна ниска безработица, ръст на заплатите и по-добър от очакваното ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Някои избиратели, които гласуваха за Джо Байдън през 2020 година обаче смятат, че страната се управлява зле и вероятно няма да го подкрепят отново догодина, допълва Ройтерс, позовавайки се на резултати от проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 10 месеца
Какво им е ЧИСТОТО на литиевите и кобалтовите мини бре. Да ви ппиккаййаа на ЧИСТАТА ЛЪЖА И МАНИПУЛАТИВНИ НАЗВАНИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още