IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството позволи доставки от Русия за ремонта на VІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

Съоръжението трябва да излезе в планов ремонт през есента

17:14 | 09.08.23 г. 2
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

На днешното (9 август) заседание Министерският съвет одобри дерогация, която ще даде право на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" да договори и получи резервни части за плановия ремонт на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Европейски регламент ограничава извършването на услуги и доставки от руски компании заради войната в Украйна.

Брюксел обаче даде правото за изключение за ядрените съоръжения. Страните могат да позволят отклонение от тези ограничения и за продукти, които не могат да бъдат закупени в достатъчни количества от алтернативен източник, включително и природен газ.

В конкретния случай става въпрос за доставка на блокове вътрешно-реакторни детектори и асинхронни електродвигатели, както и свързаните с тях доставки и услуги, уточняват от правителствената пресслужба. Чрез предоставената дерогация ще бъде възможна също и доставката на тръбен електронагревателен блок за компенсатора на обема, на токови трансформатори, както и на специфични резервни части за обратен клапан и други резервни части.

Всички тези части са необходими за годишния планов ремонт на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", който трябва да се извърши през есента. Тогава блокът ще бъде изключен от мрежата и зареден със свежо ядрено гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Моабет да става
преди 11 месеца
Нищо не казват за това как ще ги платим? Миналата година се скъсаха да обясняват как било неизгодно да купим рубли за да платим на Газпром щото щели да ни излъжат. Сега с какво ще платим на Росатом? С йоани в китайска банка или ще караме долари и евро със самолет до Русия? И това при условие, да се съгласят да ни продадат. Може да кажат ние доставяме само по комплексни договори - гориво, части, монтаж и изпитания сертифицирани и от Росатом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
sssaaa
преди 11 месеца
Къде е оня блатния *** специалист да ни обясни за безанaлoговата 1/8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още