IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще се фокусира върху два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй"

Либерализация не означава задължително по-високи цени на електроенергията, смята премиерът

12:35 | 07.08.23 г. 2
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Правителството подкрепя развитието на ядрената енергетика и планира два нови реактора на площадката на АЕЦ "Козлодуй", съобщи премиерът акад. Николай Денков във "Властта говори открито" - рубрика с отговори на въпроси на граждани, излъчвана във Facebook страницата на Министерския съвет.

В Козлодуй има изградена необходимата инфраструктура за преноса на произведената електроенергия, каквато няма в Белене, има подготвени кадри и възможността да се концентрира експертизата, допълни още премиерът. Затова и усилията са съсредоточени в АЕЦ "Козлодуй" и първо ще се работи за удължаване на срока на работа на двата реактора, осигуряване на алтернативно гориво, а след това и върху проектиране - първо документално, а след това и реалното проектиране и изграждане на още два реактора, обясни Денков.

В момента България има подписан договор с Westinghouse за предварителни инженерни дейности (т.нар. FEED договор), но за изграждане на само един реактор на площадката на действащата ни централа. Само преди няколко дни американската компания пусна в търговска експлоатация първия реактор от типа АР1000.

България има закупено оборудване за АЕЦ "Белене", което обаче едва ли ще бъде използвано и в момента Министерството на енергетиката води преговори за продажбата му в Украйна. 

По време на "Властта говори открито" Денков обърна внимание и на предстоящата либерализация на енергийния пазар. От Министерството на енергетиката публикуваха за обществено обсъждане промени в Закона за енергетиката, в които се регламентира именно пълното отваряне на пазара. Веднага обаче се появиха опасения, че премахването на регулирания пазар ще доведе до поскъпване на електроенергията.

Либерализацията не означава задължително по-високи цени на електроенергията, каза премиерът и допълни, че на свободния пазар цената ще се променя, включително и ще намалява, ако няма извънредни сигуации, като например война или затваряне на проливи.

"Не е задължително, че ще се случи нещо трагично", заяви още Денков и припомни, че при зелената енергия в Европа дори има отрицателни цени на електроенергията в пиковите часове на производството.

В другите европейски пазари отварянето на енергийния пазар води до намаляване на цените, защото се увеличава конкуренцията на производителите и разпределителните мрежи.

Основните усилия на властите са съсредоточени към подпомагане на "енергийно бедните". За останалите домакинства цените но електроенергията могат да бъдат намалени с мерки като енергийна ефективност, разполагане на фотоволтаични панели и други, допълни още Денков.

В проекта на енергийното министерство е предвидена още и опция за сключване на дългосрочни договори за доставка с фиксирани цени, което също е защита от резки промени на енергийните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 7
OHЯ
преди 11 месеца
Само един копейкопоклонник коментира ( най-разумния :) ) !?! Кво става *** , рублажа ли свърши ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
Fitch Ratings confirmed credit rating "B" and stable outlook of holding company Eurohold Bulgaria AD https://***.youtube.com/watch?v=afjVAIWllJY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още