IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Не парламентът трябва да взима решение за участие в "Хан Аспарух"

Няма гаранции за добив и по-ниска цена на газа за България от блока, коментира Констанца Рангелова

12:25 | 24.07.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Участието в разработката на блока "Хан Аспарух" в Черно море е икономически проект и едва ли в Народното събрание имат нужната експертиза, за да оценят инвестицията, нормата на възвръщаемост и т.н., заяви Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията пред Bulgaria ON AIR. Тя е категорична, че отговорност за подобна инвестиция ще носи компанията, която участва, и затова и решението трябва да бъде нейно.

Парламентът разглежда предложение на Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, с което министърът на енергетиката да бъде задължен да води преговори и България да стане съакционер на Total и OMV в блока с дял до 20 на сто.

Рисковете са свързани основно с факта, че находката, за която съобщават двете компании, може да не бъде потвърдена, или добивът да не бъде икономически съобразен, обясни още Рангелова в ефира на телевизията. Според нея не може да има и гаранции каква ще бъде цената на газа, който евентуално ще бъде добиван от находището, защото това е комерсиален проект, който ще се реализира на пазарен принцип. 

Евентуален добив ще бъде реализиран най-рано през 2030 г. или дори по-късно и не е ясно каква ще бъде цената на газа тогава.

Според Радостина Славова от природозащитната организация "За Земята", която също участва в дискусията, има и екологични рискове. Според нея при такива разработки може да се получи изтичане на метан и други летливи органични вещества. Засилва се и земетръсната дейности, каза екологът и припомни, че заради чести земетресения беше спряна експлоатацията на най-голямото газово находище в Нидерландия - "Гронинген".

Може да се очакват негативни ефекти и върху биоразнообразието при изграждането на довеждащата инфраструктура, допълни още екологът.

Total и OMV направиха презентация пред парламентарната комисия по енергетика, според която в блока "Хан Аспарух" има между 300 млрд. и 500 млрд. куб. метра газ, което означава годишен добив от 13 млрд. куб. метра през първите 10 години. 

Вижте целия разговор в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още