IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада планира да изгради най-голямата атомна електроцентрала в света

След извършеното разширение обектът ще стане по-голям от настоящия глобален лидер японската АЕЦ „Кашивазаки-Карива“

22:00 | 05.07.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Канадско енергийно предприятие започва работа за разширяване на ядрена централа с потенциал за изграждане на най-голямото подобно съоръжение в света на фона на нарастващото търсене на чиста енергия, съобщава Bloomberg.

Правителството на Онтарио обяви, че Bruce Power ще извърши екологична оценка за добавяне на цели 4,8 гигавата капацитет към своята електроцентрала в най-населената провинция на Канада. Осемте реактора на съоръжението в момента имат около 6,2 гигавата общ капацитет и доставят около 30% от електроенергията, потребявана в провинцията.

Разширяването ще направи обекта по-голям от японската централа АЕЦ „Кашивазаки-Карива“, която към момента е номер едно със седем реактора и капацитет от над 8 гигавата.

Решението на компанията отразява стремежа на Канада да премине към по-чисти енергийни източници и да играе по-голяма роля в глобалната битка срещу изменението на климата.  Канада разработва планове за налагане на безвъглеродна електрическа мрежа до 2035 г., а проектът на Bruce Power ще бъде първата конвенционална ядрена централа в провинцията за последните три десетилетия. Друга компания в региона, Ontario Power Generation Inc., участва в разработването на нов тип усъвършенстван реактор.

„Новото ядрено производство ще бъде от решаващо значение за изграждането на чистата мрежа на бъдещето“, изтъква Тод Смит, министър на енергетиката на Онтарио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: doba ... може да ти е странно , но точно това правят - вятърни паркове и фотоволтаици ... и закриват повсеместно въглищните централи и ядрените ... ако през 2011 са произвели 85ТВтч ядрен ток то през 2020 е вече 69ТВтч . от вятър през 2011 е бил почти 4ТВч , а сега е 20ТВтч . от слънце е бил 0 ТВтч през 2011 , а сега е почти 2ТВтч . любимите ти въглища от 104ТВтч през 2011 , са паднали до 69ТВтч и продължават да изчезват ... знам че ти е мъка неква , ама тва е реалността ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: doba ... знаеш ли защо почти не се строят ядрени реактори в белият свят ?! продължаваме да не можем да се справим с отработеното гориво , с отпадъците от минната индустрия на урановите мини ... знаеш ли от колко време има ядрени реактори ... ?! ... и продължава да няма НИТО ЕДНО изградено хранилище за дългосрочно геоложко съхранение ... това не е нещо да го ливнеш в океана ... това нема чистене 400хил години ... :))) ... знаеш ли от колко години съществува съвременният човек като вид ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Перки, и солари да бучат, какви са тези разходи? Зелков(и Соси долу) да питат, те ще ги свържат със спот пазара, ще трябва да им плащат, за да ползват ел. енергия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
sosi
преди 1 година
Вероятно не Канада, а някой *** в правителството на Канада си е отворил устата за това. Типичните реклами на лобито на умрялата ядрена енергетика. Като видят останалите колко ще струват тези реактори и ще им запушат набързо устите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още